Un anunț al președintelui Asociației de Proprietari nr. 6 îi avertizează pe locatari că 15 blocuri din centrul municipiului Tulcea au fost expertizate ca făcând parte din Clasa II de risc seismic și că urmează să intre în reabilitare.
Vă aducem la cunoștință următoarele: Blocul M1, blocurile I1, I2, I3, I4 de pe strada Isaccei, blocurile B1 și B2 de pe strada Unirii, blocul P1 de pe strada Păcii, blocurile C, D, A4 și A5 de pe strada Babadag, blocul Belvedere de pe strada frumoasă și blocurile B9 și V7 de pe strada Victoriei vor intra în reabilitare energetică.
Vă informăm că, în urma expertizei tehnice și geotehnice, blocurile mai sus menționate se află într-o stare avansată de degradare din punct de vedere al structurii de rezistență, fiind încadrate la gradul II de risc seismic, spune anunțul semnat de Dan Barbu, președintele Asociației de Proprietari nr. 6.
Mai puțin grav decât pare
Conform clasificării oficiale, „Clasa II = Urgență 2 – Sunt imobile pentru care posibilitatea de prăbușire în caz de cutremur este redusă, dar un seism major poate afecta elementele de compartimentare, scările etc. fără a pune în pericol structura de rezistență”.
Așadar, deși anunțul face ca lucrurile să pară grave (probabil nu asta a fost intenția), în realitate nu este motiv de panică. Cele 15 blocuri din centrul municipiului nu sunt, nici pe departe, în pericol de prăbușire și n-ar fi nici în cazul unui cutremur. În funcție de varianta de reabilitare aleasă de către specialiști, cel mai probabil lucrările de reabilitare din punct de vedere structural vor presupune mai mult consolidarea zonei parterului la fiecare bloc.
Probleme pentru deținătorii de spații comerciale
Toate aceste blocuri au fost construite în perioada 1960-1970, fiind, de altfel, și cele mai vechi blocuri de locuințe construite în Tulcea.
De fapt, blocurile I3 și I4 de pe strada Isaccei au fost reabilitate și consolidate de-a lungul ultimului deceniu, dar, din motive greu de înțeles, lucrările de reabilitare au fost recepționate de-abia în anul 2021, după câteva ultime intervenții minore.
Dacă reabilitarea celor 13 blocuri rămase nu presupune decât un disconfort moderat pentru locatari, aceștia nefiind nevoiți să-și părăsească apartamentele în timpul lucrărilor, ci doar să suporte zgomotul și praful, pentru proprietarii spațiilor comerciale de la parterul acestor blocuri lucrurile nu stau la fel de bine.
Cum lucrările de consolidare a structurii de rezistență vizează în principal zona parterului, proprietarii și chiriașii spațiilor comerciale de la parterul acestor blocuri vor fi nevoiți să-și restrângă activitatea în perioada reabilitării, sau, cel mai probabil, chiar să o suspende. Fiind vorba despre zona centrală a municipiului, vorbim despre foarte multe afaceri cu vad, printre care farmacii, bănci, una dintre puținele librării di oraș, un magazin Profi, săli de jocuri de noroc și Galeria Uniunii Artiștilor Plastici, printre altele.
Nu se știe încă data la care vor începe lucrările de reabilitare, deocamdată așteptându-se finalizarea proiectelor, dar, cel mai probabil, anul viitor va fi unul plin de schele în centrul municipiului.