Pe 5 mai, Curtea Constituțională a României a declarat drept neconstituțională legea care anula pensiile speciale ale deputaților și senatorilor. De această decizie a CCR beneficiază  peste 800 de foști parlamentari, dintre care 18 sunt din Tulcea sau au reprezentat județul Tulcea în parlament între 1990 și 2020.

45 de parlamentari au reprezentat Tulcea între 1990 și 2020

Între 1990 și 2020, 45 de parlamentari diferiți au reprezentat județul Tulcea în Camera Deputaților și în Senat, unii dintre ei având mai mult de un mandat. Printre aceștia îi numărăm și pe reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din România, deși ei sunt aleși la nivel național. Parlamentarul cu cele mai multe mandate este Crin Antonescu.

El a obținut 4 mandate de deputat și două de senator, între 1992 și 2016. Primele două mandate le-a obținut în Tulcea, iar pe celelalte în Teleorman, București (de două ori) și iar Teleorman.

Al doilea ca longevitate parlamentară a fost Miron Ignat, deputatul Comunității Rușilor Lipoveni, care a obținut 5 mandate, decedând în 2018, la jumătatea mandatului cu numărul 5. Dintre ceilalți, doar Ion Lazia și Elena Preda se mai apropie, ambii având câte 3 mandate, din partea FSN-PDSR-PSDR, între 1990 și 2000.

18 tulceni, beneficiari ai deciziei CCR

Dintre cei 45 de foști parlamentari care au reprezentat Tulcea, 7 au decedat între timp, iar 18 au trecut de vârsta pensionării și pot beneficia de pensiile speciale de parlamentar, repuse în vigoare de către Curtea Constituțională. 

În momentul eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor în 2021, prin legea declarată acum neconstituțională, acestea erau între 2.131 de lei și 12.168 de lei pentru un fost deputat și între 2.131 de lei și 14.930 de lei pentru un senator, în funcție de numărul de mandate avute de fiecare.

Pensiile maxime le luau foștii parlamentari care au avut minim 3 mandate complete (mandatul dintre 1990 și 1992 nu este considerat complet, din cauză că a avut doar 28 de luni), veniturile scăzând proporțional în funcție de numărul de mandate. Pensiile speciale ale parlamentarilor sunt calculate în mod asemănător celor ale magistraților. Cele mai mici pensii speciale le luau cei care au avut un singur mandat în perioada 1990-1992.

După declararea drept neconstituțională a legii care anula pensiile speciale ale parlamentarilor, foștii parlamentari tulceni speră să primească retroactiv pensiile speciale din ultimele 15 luni. Astfel, ai ar putea primi de la statul român minim 30.555 de lei și maxim 182.550 de lei, deși niciunul dintre foștii parlamentari tulceni pensionari nu are minim trei mandate complete. 

Cel puțin 6 foști parlamentari au dat statul în judecată

Dintre cei 18 foști parlamentari tulceni care ar avea dreptul la pensie specială, cel puțin șase dintre ei au dat statul în judecată anul trecut, încercând să-și recupereze banii pe care consideră că i-ar merita.

Aceștia sunt: Trifon Belacurencu (două mandate), Vasile Gudu (două mandate), Ion Bălan (un mandat), Ion Vărgău (un mandat), Ion Ganea (un mandat) și Nati Meir (un mandat incomplet între 2004-2008).

Dacă pensiile speciale ale parlamentarilor va rămâne în vigoare, peste 3 ani, când va împlini 65 de ani, Crin Antonescu ar putea fi singurul tulcean cu pensia de parlamentar maximă, fiind singurul care are 6 mandate. În prezent, Crin Antonescu trăiește la Bruxelles alături de soția sa, comisarul european Adina Vălean, și nu are niciun venit.