Pe 14 decembrie, atunci când s-a votat bugetul României pentru anul 2023, județul Tulcea a avut parte de câteva suplimentări bugetare neprevăzute în varianta inițială.

Bugetul pentru 2023 este un buget echilibrat, alcătuit în condiții dificile pe plan internațional și ținându-se cont de situația imprevizibilă din zona geografică și politică în care se află România. Și chiar dacă s-a lucrat mult și cu responsabilitate la alcătuirea acestui buget, așa cum se întâmplă mereu au mai existat și nevoi suplimentare.

Sunt bucuroasă, așadar, că am putut răspunde unei astfel de necesități, reușind să promovez un amendament la legea bugetului prin care proiectul “Reamenajare arhitecturală și peisagistică a zonei Faleză Tulcea” va beneficia de o alocare de 500.000 de lei. Acești bani, care se adaugă investițiilor deja realizate prin finanțarea europeană și națională, vor permite finalizarea tuturor lucrărilor efectuate la și în zona falezei municipiului Tulcea, care va fi inaugurată anul viitor.

Faleza tulceană, care va purta numele marelui campion Ivan Patzaichin, este unul dintre proiectele cele mai așteptate de către locuitorii județului și de către cei care ne vizitează, iar amenajarea arhitecturală presupune și ridicarea unui ansamblu de monumente dedicate memoriei celui mai cunoscut om care a trăit vreodată în Delta Dunării.

Atunci când faleza va fi inaugurată, va fi nu doar ce mai modernă faleză Dunăreană din țară, ci și un loc ce le va aminti tuturor că din județul Tulcea a pornit spre gloria mondială probabil cel mai mare sportiv al României, un om deosebit, căruia îi datorăm enorm și care a făcut pentru comunitățile din Deltă mai multe decât vom putea face unii dintre noi vreodată.

Mă bucur că pe lângă acest amendament am putut să sprijin și amendamentele altor colegi prin care s-a suplimentat subvenția pentru transportul naval al pasagerilor și mărfurilor de strictă necesitate între localitățile din Delta Dunării, precum și amendamentul grupului parlamentar al minorităților naționale, prin care se alocă sume de bani necesare pentru diverse lucrări Bisericii Sfântul Nicolae din Sulina, Bisericii Buna Vestire din Tulcea, Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din Carcaliu și Parohiei Ortodoxe Ucrainene din Caraorman.

După foarte mulți ani de discordie, în 2022 la votarea legii bugetului s-a ținut cont și de amendamentele propuse de către partidele din opoziție. Mi se pare un pas înainte și, mai ales, un pas important spre conștientizarea faptului că indiferent de culoarea reprezentantului lor în Parlament, oamenii nu trebuie să sufere de pe urma gâlcevii politicienilor. Este o lecție pe care noi, cei din Partidul Social Democrat, am învățat-o atunci când ne aflam la rândul nostru în opoziție. faptul că foarte multe milioane de cetățeni români care ne votaseră erau pedepsiți pentru acest lucru a fost o greșeală, una pe care noi nu vrem să o facem atunci când putem influența deciziile legate de bugetul României.

Deși la orizont se întrezăresc mai ales nori amenințători, sper ca 2023 să înceapă și să fie un an mai bun pentru noi toți și un an mult mai bun pentru oamenii județului Tulcea, ale căror interese și drepturi noi, cei aleși de ei, avem îndatorirea de a le apăra cu toate puterile noastre.