Cunoscutele acorduri ale melodiei lui Mikis Theodorakis, ”Dansul lui Zorba”, au răsunat sâmbătă pe faleza din Sulina. Și n-a fost doar muzică, a fost și dans, frumosul dans grecesc devenit celebru în toată lumea o dată cu rolul magistral interpretat de Antonny Quinn în filmul Zorba în regia lui Michael Cacoyannis.  Membri ai comunității elene au adus Sulinei atmosferă de Grecia și nostalgii de Europolis.

Sigur, comunitatea elenă există în Sulina cu mult timp înaintea lansării filmului – 1964 -care avea să aducă Grecia în atenția și-n inimile tututor, cu povestea lui Zorba, grecul care se bucură din toată inima de viață, dragoste, de mâncare și de dans. Cel care în fața unui dezastru găsește puterea să râdă și să danseze, mai ales să danseze. 

Zorba pe faleza din Sulina, în interpretarea Ansmbului Artemis

Bucuria dansului lui Zorba a fost adusă pe falza vechiului Europolis Ansamblul “Artemis” al Comunității Elene Sulina. 

Comunitatea greacă de la Sulina a fost cea mai numeroasă, după o statistică de la începutul secolului al XX – lea. În anul 1904, se aflau la Sulina 2056 de cetățeni de origine greacă, aproape jumătate din numărul de persoane cu domiciliul în localitate la acea vreme.

Au mai rămas în picioare câteva case greceşti, ridicate în perioada interbelică iar tradițiile, obiceiurile, frumosul port și dansurile grecești sunt păstrate și duse mai departe de Comunitatea Elenă din oraș. 

Foto & Video: Asociația Delta Dunării