Criza cerealelor din Ucraina i-a afectat pe fermierii din toate țările care au graniță comună cu țara atacată de Rusia, ba i-a afectat și pe cei din altă țări ale Europei. Unii au găsit, în nenorocirea unui întreg popor, noi oportunități de îmbogățire rapidă, iar cei direct păgubiți au fost tocmai cei care muncesc din greu și, culmea, muncesc pentru a asigura hrană de calitate unui întreg continent.
Orice s-ar spune, orice motive s-ar invoca, este datoria politicienilor responsabili să împiedice sau să înlăture nedreptăți de acest fel. Iar eu cred că PSD a dovedit deja, în foarte multe ocazii, că este un partid al politicilor făcute în interesul cetățenilor și un partid al politicienilor responsabili.
Decizia inițială a Comisiei Europene, care a fixat un nivel extrem de scăzut al compensațiilor, a stârnit, pe bună dreptate, revolta fermierilor români și a altor fermieri din țările afectate. S-a spus că greșeala ar fi aparținut părții române, dar s-a dovedit extrem de simplu că nu acesta este adevărul. În definitiv, o greșeală comisă în România nu ar fi putut să provoace nemulțumiri în Polonia, Slovacia sau Bulgaria. Dar și fermierii de acolo au fost la fel de afectați, semn că altcineva trebuie să-și asume erorile profunde din modul de stabilire a compensațiilor.
Însă, în timp ce alții se văicăreau ca în apropierea drobului de sare ce, cândva, ar putea strivi leagănul copilului, membrii PSD din guvern au acționat, au făcut cărare la Bruxelles, au negociat, și au reușit să repare mare parte din eroarea Comisiei Europene.
În primul și în primul rând, chiar dacă nu putem de toți banii ceruți de către fermierii români, pentru că niciodată nu vor putea fi obținuți exact atâția bani câți se cer, agricultorii din România vor beneficia de despăgubiri de cinci ori mai mari decât alocarea inițială. Astfel, în loc de doar 10 milioane de euro, cât se gândiseră funcționarii CE că ar fi nevoie în România, fermierii noștri vor primi peste 50 de milioane de euro: 40 de la Comisie și 10 de la guvernul român. Ca să ne facem o idee ce au însemnat eforturile ministrului Daea la negocieri, România va primi o treime din transa suplimentară de 100 de milioane de euro, o sumă egală cu cea pe care o vor primi Bulgaria, Ungaria și Slovacia la un loc.
Înțelepciunea de a nu reacționa la nervi ne-a pus în avantaj față de țările care s-au pripit, iar rezultatul este același: până pe 5 iunie nu se vor mai importa cereale din Ucraina, iar asta se va întâmpla fără ca țara noastră să riște impunerea unor sancțiuni din partea UE.
Se poartă în continuare negocieri pentru reglementarea cât mai favorabilă oamenilor a situației produselor agricole din Ucraina și am convingerea că nimeni nu va mai fi lăsat să profite, în dauna agricultorilor români.
Pentru că, așa cum o spun mereu, acolo unde sunt probleme, noi venim cu soluții, nu cu lamentări.