De la începutul războiului din Ucraina, zvonurile că ar avea loc bombardamente în imediata apropiere a granițelor României au apărut cu o frecvență demnă de o cauză mai bună. Aceste zvonuri au alimentat constant teama turiștilor, ajungându-se la numeroase anulări ale rezervărilor făcute din timp. 

Printre cei mai importanți dăunători din Delta Dunării se numără șacalii, care s-au înmulțit necontrolat și amenință viața animalelor domestice, apropiindu-se deseori periculos de casele mai izolate.

Acestor dăunători li s-au alăturat, în ultimele săptămâni, Prelipceanul, autorul unui fake news de proporții conform cărora rușii ar fi bombardat Delta Dunării, Grindeanul, artizanul opririi circulației navelor Navrom Delta SA și, de astăzi, Vasile Chirilov, sau Chirilovul, directorul Secției Căi Navigabile Sulina a AFDJ (Administrația Fluvială a Dunării de Jos) Galați.

Inconștiență cu aer de competență

Chirilovul s-a manifestat astăzi, 30 iunie, an timpul emisiunii News Hour with CNN de la Antena 3. Cu un aer de competență incontestabilă, vorbind cumva în numele instituției pentru care lucrează, Vasile Chirilov l-a povestit reporterilor că de două zile au loc bombardamente la 20 de kilometri de Sulina. Nici mai mult nici mai puțin, nici măcar în Insula Șerpilor, care este la aproximativ 50 de kilometri de Sulina, ci la 20 de kilometri. Asemeni multora care au făcut astfel de anunțuri pancarde. Vasile Chirilov a vorbit desrpe zgomotul bombardamentelor, ca se aude din ce în ce mai aproape, despre fumul care se zărește de la balcon și despre multe alte semne ale bombelor și rachetelor rusești.

Nimic altceva decât o nou știre falsă, aparent inofensivă, dar care lovește din nou în turismul din Delta Dunării.

Nu se dau lupte în apropiere de granița României cu Ucraina

În acest moment nu există nici o informație oficială care să confirme spusele lui Vasile Chirilov de la AFDJ Sulina. Nici ministerul Apărării și nici Poliția de Frontieră nu a confirmat existența unor explozii în apropierea graniței cu țara noastră.

Nu este prima dată când televiziunile românești. Inventează pericole inexistente. Dincolo de știrea falsă flagrantă difuzată de Cosmin Prelipceanu, au mai existat și altele. Campioană este Mirela Voicu, de la Antena 3, care se filma pe brațul Sulina, în dreptul localității Crișan, pretinzând că ar fi pe brațul Chilia. Dacă operatorul lărgea puțin cadrul, i-am fi văzut pe turiștii care petreceau la Lebăda Resort.

Rușii s-au retras din Insula Șerpilor

În mod straniu, știrea a venit chiar astăzi, când ministerul Apărării din Rusia a anunțat că și-a retras toate forțele și echipamentele din Insula Șerpilor.

Și nu doar rușii au anunțat că s-au retras, informația a fost confirmată și de către armata ucraineană.

În timpul nopții, ca urmare a unei operațiuni militare de succes pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă garnizoana cu două bărci cu motor și probabil a părăsit insula”, susține un comandament militar ucrainean responsabil în zonă.

Deși, în general, în presă se spune altfel, credem că este timpul să lăsăm adevărul să strice o știre proastă. Nu, nu există bombardamente la 20 de kilometri de Sulina, nu există nici măcar în Insula Șerpilor, din moment ce aceasta nu mai este ocupată de ruși!