Una din temele principale ale discursului actualei administrații locale din Tulcea este „nu sunt bani!”. Este un refren corect, în ton cu vremurile, pentru că nimeni nu este atât de absurd încât să nu observe că banii ne fug din buzunare cu o viteză sporită de la finalul lui 2019 încoace. Atunci când nu sunt bani, însă, nu te apuci să renovezi casa în mod extravagant.
Două războaie majore duce, de aproape un an, actuala administrație tulceană pentru a ne îmbunătăți viața: cu proprietarii de garaje și cu cei care dețin mai mult de un singur autoturism. Din cauza lor, ni s-a explicat în mod repetat, nu sunt locuri de parcare de reședință în municipiul Tulcea. Dacă pe cei care dețin mai mult de 1 autoturism nu-i poți rade de pe fața pământului, cu garajele e mai simplu. Iar exemplul cel mai bun a fost dat cu garajele din capătul străzii Meduzei: au fost eradicate. În locul lor s-a ridicat o mândră parcare, exemplu al viziunii urbanistice a actualei administrații.
S-a îndiguit parcarea
Deși strada Meduzei se află în una dintre zonele înalte ale Tulcei, unde nu se prea strânge apa atunci când plouă torențial, primăria nu a mai riscat nimic, de data asta: pe parte dintre spațiile lăsate libere de garajele demolate a construit niște diguri. Solide, temeinice, din piatră înconjurată de gard metalic. Aici se văd anii de experiență la conducerea unei localități amplasate în proximitatea luncii inundabile a Dunării. Cetățenii care își vor putea lăsa mașinile în parcarea din capătul străzii Meduzei pot sta liniștiți: oricât de mare ar fi potopul, mașinile lor nu o vor lua la vale și nu vor aglomera centrul orașului, fiind împiedicate să facă asta de către noul dig de apărare împotriva apelor pluviale. Este un pas înainte.
Eficient, dar foarte scump
Locurile de parcare dispuse perpendicular şi oblic vor avea dimensiunile 2,50X5 metri, iar cele longitudinale de 3,00X6 metri. Lăţimea trotuarelor este de 1,20 metri. Pentru aleea de acces şi zona de parcare, sistemul constructiv este compus din 10 centimetri strat de piatra spartă, 20 centimetri de fundaţie inferioară, 20 centimetri de fundaţie superioară, ambele din piatră şi patru centimetri de beton asfaltic, a povestit primarul Ștefan Ilie ziarului Delta.
Pentru ca aceste informații să ajungă la cetățeni, primăria plătește, în 2022, 75.000 de lei. În 2021 a plătit o sumă identică, aceleiași publicații. Pare mult, dar nu este. Este un efort financiar minim pentru ca noi să fim bine informați și ar trebui să apreciem.
La banii pentru PR și publicitate, trebuie să mai adăugăm și costul efectiv al lucrării de pe strada Meduzei.
594.221,95 de lei a costat amenajarea suprafeței de 2.300 de metri pătrați din capătul străzii Meduzei, fără a pune la socoteală costurile demolării garajelor, care nu au fost comunicate public. Lucrările au fost efectuate, cu profesionalism, de către firma Kronstarr Bau Company SRL, din Brașov, al cărui headquarter de pe Fundătura Hărmanului nr. 2 impresionează din punct de vedere arhitectural și constructiv (vezi foto).
Un calcul simplu ne arată că pentru fiecare metru pătrat reamenajat s-au cheltuit 258,36 de lei. Bani bine investiți.
Parcările de pe Meduzei se vor amortiza în 2080
Pe Meduzei, în urma acestor lucrări edilitare, s-au creat 68 de locuri de parcare rezidențială.
Împărțind suma de 594.221,95 de lei, cât au costat lucrările, la numărul de locuri de parcare obținute, rezultă un cost de 8.738,55 de lei/loc de parcare.
Conform noului regulament al parcărilor din municipiul Tulcea, tariful de închiriere al unui loc de parcare de reședință este de 150 de lei/an. Un alt calcul simplu ne arată că este nevoie de 58,25 de ani pentru ca investiția de pe Meduzei să se amortizeze.
În anul 2080, atunci când parcările de pe Meduzei vor începe să genereze și profit cetățenilor Tulcei, care au plătit din banii lor investiția, primarul Ștefan Ilie va avea 103 ani. Asta înseamnă viziune: să poți aștepta atât pentru a vedea că o investiție făcută din bani publici dă roade.
Un oraș din ce în ce mai verde
În fotografiile furnizate de primărie spre publicare, în cadrul contractelor multianuale de imagine, se vede clar că în parcarea de pe Meduzei a fost salvat de la extincție un copac, semn al dorinței autorităților de a avea un oraș cât mai verde. Acel copac supraviețuise și printre garaje, iar inițiativa primăriei de a-l ține în viață, construind chiar un spațiu special pentru el, este una lăudabilă.
La o săptămână distanță de la acele fotografii, însă, copacul nu mai există.
Este regretabil că plantele aleg să părăsească Tulcea tocmai acum, când lucrurile încep să meargă înspre bine.