ANAF începe controale masive în toată țara. Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din cadrul agenției, împreună cu Inspecţia Muncii (IM), pornește acţiunea de control ”Cronos” pentru combaterea sustragerii de la declararea şi fiscalizarea muncii.  

Echipele mixte de inspectori de muncă şi inspectori antifraudă încep verificarea firmelor specializate în domenii precum construcţii şi servicii conexe, HORECA, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, transport, gardă şi protecţie, înfrumuseţare şi întreţinere corporală, alimentaţie publică, comerţ, servicii de curăţenie.

ANAF începe controale masive în toată țara. De la ce criterii pornește ”vânătoarea”

Sunt vizate societăţile care:

  • plătesc salarii subdeclarate faţă de media pe ramură
  • au un procent semnificativ de angajaţi cu salariul minim pe economie
  • au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic
  • beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociaţi fără venituri justificative pentru creditări
  • înregistrează neconcordanţe între informaţiile declarate privind tranzacţiile realizate şi cele declarate de partenerii de afaceri

Controalele vizează atât munca ”la negru”, fără forme legale, cât şi cazuri de muncă în care nivelul real de salarizare este subdeclarat sau declarat parţial, care presupun fie încheierea contractelor de muncă cu normă întreagă cu salariul minim garantat, fie încheierea contractelor de muncă cu timp parţial, în timp ce, în realitate, se realizează normă întreagă, dar cu plata fără fiscalizare a diferenţei de bani până la salariul real, mai mare.

De asemenea, vor fi analizate livrări nedeclarate sau achiziţii de bunuri şi servicii care afectează TVA şi impozitul pe profit, care pot cauza fraude fiscale, deoarece o bună parte a sumelor obţinute din aceste fraude sunt utilizate pentru finanţarea muncii prestate fără forme legale, subdeclarată sau declarată parţial.

Pe toată perioada PNRR

Controalele comune ale IM şi DGAF-ANAF se vor derula pe întreaga perioadă a PNRR.

Acestea au vedere asigurarea accesului angajatului la sistemele de asigurare socială şi alte instrumente de protecţie socială, prin plata contribuţiilor aferente şi reducerea decalajului fiscal la contribuţiile sociale obligatorii şi la impozitul pe salarii şi declararea muncii în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.