În 2009, odată cu remodelarea și modernizarea Pieței Civice din Tulcea, în municipiu și-a făcut apariție o fântână arteziană surprinzătoare. Surprinzătoare pentru că nu era deloc Kitsch, cum se purta prin alte orașe ale țării, nu cânta 50 de melodii și nici nu costase o cârcă de bani, costul construcției fiind sub 200.000 de euro la vremea aceea. Acum, arteziana din Piața Civică se deteriorează pe zi ce trece.
Este o fântână arteziană unică în România – cu cea mai lungă perdea și cascadă cu cădere libera de apă din țară. Unele persoane susțin ca este mult prea mare pentru centrul orașului nostru, dar efectul de lumini cred că va fi apreciat de foarte mulți tulceni, declara, la data inaugurării, primarul de atunci, Constantin Hogea.
În primul an de funcționare, fântâna arteziană din Piața Civică a întâmpinat numeroase defecțiuni, provocate mai ales de faptul că apa, recirculată, era schimbată prea rar și de sensiblitatea sitelor de filtrare, care nu făceau față tuturor gunoaielor aruncate în fântână. În timp, însă, lucrurile s-au reglat, iar fântâna a devenit un loc de atracție pentru tulceni și un simbol al municipiului, care nu lipsește din nici o poză din centrul Tulcei.
Arteziana din Piața Civică e la doi pași de Primărie și de Consiliul Județean
La câțiva metri de fântâna arteziană din Piața Civică își au sediul Consiliul Județean Tulcea, Primăria Tulcea, Mircea cel Bătrân (statuie), iar după colț se află Prefectura Tulcea. Cu excepția lui Mircea, care e cam metalic și cam dus dintre noi de aproximativ 604 ani, putem spune că fântâna arteziană se află fix sub nasul autorităților guvernării locale. Acest lucru ar trebui să-i fie semnalat și domnului Alex Dima, care ar putea să ne ajute, înfierând indolența Consiliului Județean.
Deși, totuși, fântâna arteziană din Piața Civică se află în proprietatea și administrarea Primăriei Tulcea. Sincer, sincer, sincer? Asta nu contează!
Pe 5 mai, spre înserat, au apărut în mediul online imagini ale fântânii arteziene din Piața Civică, devoalând deteriorări grave, de dată recentă. Mai multe plăci care plachează exteriorul fântânii s-au prăbușit brusc, iar în alte zone acest lucru pare a se fi petrecut cu mai mult timp în urmă.
Indolență până la capăt
În dimineața zilei de 6 mai, la ora 7.30, resturile plăcilor năruite cu o zi înainte se aflau, încă, la locul crimei. Probabil, pentru a fi ridicate, este nevoie de aprobarea procurorilor care cu siguranță anchetează ce s-a întâmplat. Iar dacă nu anchetează încă, ar fi bine să facă acest lucru, cu celeritate, până când nu fug porumbeii cu probele. Și, poate, anchetează cineva și de ce la ora 7.30 a dimineții, oră la care turiștii aflați în drum spre Parcul Personalităților încep deja să mișune prin Piața Civică, aceasta este plină de gunoaie, chiștoace și resturi care vorbesc despre determinarea Tulcei de a deveni, cândva, un mare oraș turistic.
Fântâna arteziană din centrul Tulcei, chiar dacă a fost construită pe vremea mandatelor lui Constantin Hogea, nu este o „grea moștenire” Este pur și simplu o moștenire, lăsată inclusiv actualei generații de politicieni și administratori, care ar trebui să-i acorde mai multă atenție și, desigur, întreținerea periodică de care are nevoie. Actualul primar al Luncaviței, de exemplu, nu a lăsat în degradare fântânile vopsite de predecesorul său, pentru că nu-i aparțin nici unui, nici altuia, ci comunității.