Din dorința de a arăta că „face ceva” pentru oraș, primarul Constantin Ștefan Ilie a dispus ample lucrări de asfaltare pe strada Gării. Tam-tam-ul a început săptămâna trecută și s-a terminat săptămâna aceasta. Locuitorii din zonă așteaptă, totuși, și asfaltarea.

O mare bătaie de joc pe bani publici

Un gospodar sau, mai bine zis, o persoană care pretinde că ar fi gospodar are dreptul să facă ce vrea în propria curte și-și poate bate joc de banii proprii după bunul plac. Când vorbim despre spații publice și despre bani publici, bătaia de joc nu este o opțiune. Și, totuși, se întâmplă.

Într-o postare de pe 27 iulie, Primăria Tulcea prezenta lucrările de pe Gării într-o lumină mai mult decât favorabilă. Aglomerare de utilaje și personal, asfalt decopertat, activitate intensă. Autorul postării își cerea scuze, în numele administrației pentru disconfortul creat.

 

Și poate că, într-adevăr, nu s-a fi supărat nimeni iar lumea ar fi aplaudat acțiunea, dacă nu ar fi fost o – repetăm – mare bătaie de joc.

Cum tot asfaltul de pe strada Gării (sau, acolo unde nu este asfalt, betonul) se află într-o stare avansată de degradare, probabil că strada ar fi trebuit asfaltată în totalitate. Nu s-a întâmplat acest lucru, aplicându-se doar niște petice.

Problema este că aceste petice nu au absolut nici o logică. În unele locuri s-au decopertat bucăți de asflat aflate într-o stare bună, pentru a se turna asfalt nou, în timp ce la doar câțiva centimetri distanță rânjeau la muncitori ditamai gropile. 

În alte părți, lângă pătratul de asfalt nou se află bucăți întregi de asfalt crăpat, care vor deveni gropi în câteva săptămâni sau luni.

Nu există nici urmă de logică în această așa zisă asfaltare, nu există nici măcar vagi urme de bun simț. Sunt, pur și simplu, niște bani publici aruncați pe fereastră, în intenția de a se da senzație că „se muncește”, „se face” și „domnului primar îi pasă”.

Poate că la Luncavița mergea. Poate era acceptabil să dai cu vopsea neagră peste țărână și să te lauzi la PRO TV că ai asfaltat. În Tulcea nu prea ține așa. Sau, cel puțin, n-ar trebui să țină.