În 2020, cei 400.000 de lei alocați prin bugetul local pentru zilele municipiului Tulcea au fost redirecționați pentru ajutorarea Spitalului Județean, în contextul pandemiei. A fost o inițiativă bună a consilierilor locali, mai ales că, în ciuda relaxărilor, manifestările publice cu mulți participanți nu au avut dezlegare de la autorități. În 2021, din cauza impredictibilității interdicțiilor, Primăria nu a pregătit nimic din timp. Norocul nostru că există Baladele Deltei, ansamblul subvenționat de municipalitate cu 4 milioane de lei anual, căci acest ansamblu a dus greul zilelor orașului.

Anul acesta, însă, ne vom distra din nou cum se cuvine, timp de 3 zile. După care, pentru că ne permitem, vom avea parte de un bonus de două, sub forma unui festival moto. Maestre, banda!

Toată lumea, mânuțele sus!

300.000 de lei scot tulcenii din buzunar, cu mâna primăriei, pentru cele trei zile ale Tulcea Fest. Dar merită fiecare bănuț.

Ce primim, așadar, de 20.000 de euro pe zi?

Vunk, Ruby, Mandinga, Jurjak, Taylor, Zagăn și Pyroblast. În total, onorariile artiștilor angajați de Primărie pentru cele 3 zile se ridică la maxim 20.000 de euro. Transportul și cazarea artiștilor, închirierea scenei pentru 3 zile și energia electrică pentru scenă mai costă, în total, maxim 10.000 de euro. Acestea sunt prețurile pieței în acest moment și onorariile artiștilor invitați. Desigur, Primăria a ales o altă modalitate de a cheltui banii. Așa se face că a contractat servicii de organizare evenimente pentru Tulcea Fest și pentru Festivalul Moto, separat, și a închiriat scena separat, pentru ambele evenimente. Asupra acestor aspecte vom reveni. Cert este că în acest fel costurile de organizare au crescut cu aproximativ 150.000 de lei (aproximativ 30.000 de euro) numai pentru zilele orașului. În condițiile în care organizarea acestui eveniment ar trebui făcută, conform statului municipiului, de către Biroul Sport, Cultură, Relații Externe. Asta în teorie. În practică, biroul respectiv nu organizează nimic, ci doar pasează banii în buzunare private. Așa se întâmplă în Tulcea de ani buni, nu este o Găselniță a actualei administrații, ci una dintre moștenirile administrației Hogea care convine de minune și administrației Ilie. Practicile bune ale PDL-ului se perpetuează, nu se reformează.

De pe marile scene ale lumii, pe scena Tulcea Fest

Este o glumă. Niciuna dintre trupele care cântă la Tulcea Fest n-a cunoscut succesul internațional. Unii artiști sunt cam prăfuiți și n-au mai scos nimic nou de foarte multă vreme. Dar nu e o problemă asta. Aceasta este piața muzicală din România (aici găsiți cotele artiștilor la sfârșitul lui 2018. Unii au mai crescut, unii au mai scăzut), cu asta ne delectăm. Și, totuși, dacă aplaudăm prezența pe scenă a unei trupe tulcene (Zagăn),a flată în plină ascensiune, nu putem să nu ne întrebăm cine și de ce a decis că banii tulcenilor nu pot fi cheltuiți mai bine decât cu aducerea Pyroblast.

 

Probabil, însă, că este vorba despre o întârziere în programarea evenimentelor. La ce cântă Pyroblast (care, totuși, începuseră ca trupă de trash -metal), locul lor era la evenimentele de 1 iunie. Dar dacă nu s-a putut atunci, bine măcar că vin acum, cu o lună și jumătate întârziere. Fanii Scooby Doo vor fi, cu siguranță, în extaz.