Ștefan Ilie, primarul municipiului Tulcea, este un foarte bun studiu de caz despre cum banii publici pot ajuta la creșterea unei imagini personale atât de puternice încât realitatea să cadă în plan secund. Să ne înțelegem de la început: în acest secol, în care imaginea, uneori artificială, vinde tot, de la tampoane la politicieni, probabil că nu este chiar greșit să investești în imagine. Este, însă, complet greșit să investești bani publici în imaginea personală și să folosești resurse publice pentru a o promova.
Actualmente președinte al organizației județene Tulcea a PNL, primar al municipiului Tulcea din 2020, Ștefan Ilie este un exemplu de om care nu era vreo legătură cu liberalismul sau cu piața concurențială, cu doctrinele de dreapta sau de stânga, ci doar cu faptul că banul public poate fi folosit pentru a aduce, în timp, beneficii personale. Fie ele și de imagine. Dar când acestea sunt convertite în salarii mai mari, în acces la contracte mai bănoase și așa mai departe, imaginea devine palpabilă, cuantificabilă, contabilizabilă.
Vorbe, nu fapte!
Ștefan Ilie a fost primarul comunei Luncavița timp de 16 ani. 16 ani! O grămadă de timp. Putea să facă acea comună să se învârtă după soare, dacă asta și-ar fi dorit cu adevărat.
Și asta a și făcut. Dar nu în realitatea reală, ca să-i spunem așa, ci în realitatea virtuală.
Sub Ștefan Ilie, primăria Luncavița a cheltuit pentru promovare, timp de 16 ani, cât ar fi construit o școală nouă, sau un dispensar sau…
S-au atras fonduri europene, e lait motivul care l-a făcut pe primarul de Luncavița primar de Tulcea. S-au atras, da. S-au amestecat investițiile private cu cele ale administrației locale, s-au băgat la pachet și investiții inutile, dar a rămas, via PRO TV, că asta e comuna care a știut să atragă fonduri europene.
Sunt sute de comune în țară care chiar au atras fonduri europene pentru ce contează. Luncavița nu este, totuși, printre ele. Dar banii investiți în media…
Să luăm exemplul unei investiții majore din fonduri europene: centrul de informare turistică. Am exagerat spunând că este o investiție majoră. Nu este. 150.000 de euro, aproximativ.
150.000 de euro pentru ce? Pentru o comună care are doar două pensiuni listate pe Booking? Fără nici un singur obiectiv turistic real? Wow. Da, proiect european care merită banii din plin.
Sute de mii de lei anual pentru imaginea primarului
Primăria Tulcea nu cheltuie nici un singur leu pentru a promova orașul ca destinație turistică. Poate că face bine, pentru că, în acest moment, Tulcea nu este o destinație turistică, nu are nimeni de ce să vină în Tulcea pentru a vizita niște șantiere care dau totul peste cap. Este o alegere înțeleaptă să nu aruncăm cu banii aiurea, chemând turiștii într-un loc în care nu au ce să facă.
Dar contracte de promovare există, totuși. Iar ele valorează sute de mii de lei anual
Există două firme care se ocupă de imagine, încasând, împreună, peste 120.000 de lei în fiecare an. Mai există un contract de peste 70.000 de lei pe an cu ziarul Delta, cum există și un contract cu o publicație online din Constanța. Numai astea valorează în jur de 210.000 de lei pe an. Bani publici.
Ce se promovează de banii ăștia? Imaginea primarului.
Toate articolele plătite din Delta sau de pe site-ul constănțean sunt cu primarul, despre primar, conțin cel puțin o fotografie sau un video cu Ștefan Ilie. De zici că tot ce se întâmplă în oraș este făcut pe banii lui Ștefan Ilie. Deși nu este deloc așa. Primarul Tulcei a lucrat toată viața la stat, nici o secundă în mediul privat. Nu are venituri din care să asfalteze, el însuși, nici măcar o alee, nu poate face nici măcar un centimetru de autostradă, cum a făcut băiatul ăla din Suceava. Dar este lăudat de parcă toate marile investiții din oraș ar fi făcute din buzunarul său, nu al tulcenilor.
Confuzia dintre public și privat
Bono, liderul formației U2, a ținut, în 2005, la Edinburgh, un discurs fabulos. După întâlnirea cu șefii de state din G8, Bono le explică zecilor de milioane de oameni din întreaga lume care au semnat petiția pentru ștergerea datoriilor Africii:
Le-am dat [liderilor G8, n.n.] permisiunea VOASTRĂ să cheltuiască banii VOȘTRI pentru a pune capăt sărăciei extreme din Africa!
Bono, însă, n-a ajuns până al Tulcea și nici nu s-a întâlnit cu Ștefan Ilie. De asemeni, nu i-a dat permisiunea NOASTRĂ să folosească banii NOȘTRI pentru a-și promova imaginea la nivel local sau național. Pentru că nu avea această permisiune.
Și, totuși, cu sau fără permisiune, Ștefan Ilie folosește banii NOȘTRI fix în acest scop. În patru ani de mandat se vor strânge cel puțin un milion de lei cheltuiți pentru această imaginea golită de conținut.
Dacă Luncavița ar fi atât de modernizată cum este lăudată, nici n-ar fi fost nevoie de promovarea ei. O promovau oamenii, se lăudau cu ea. Dar cu ce să se laude în realitate? Cu ulițele pline de praf și pietre din Rachelu? Cu școala cu WC în curte? Cu faptul că dacă ieși din drumul principal care traversează cele două localități ale comunei tot în Evul Mediu nimerești? Cu maneliștii invitați la Sărbătoarea Teilor?
Cam la fel e și cu Tulcea, numai că la alt nivel, cu alt buget.
Și mai e ceva. Nu funcționează în general parteneriatele public-privat în România, dar în municipiul Tulcea funcționează. În felul următor; din bani publici sunt plătite două firme care, pe lângă puținul pe care-l fac pentru Primărie, se ocupă de pagina privată de Facebook a primarului.
Confuzia este cu atât mai mare cu cât pe pagina oficială a primăriei nu sunt postate informații esențiale pentru oraș, dar ele sunt postate pe pagina privată a domnului Ilie.
La pagina privată a domnului Ilie, însă, nu au acces toți cetățenii din Tulcea, cei care, din banii lor, plătesc activitatea celor două firme care se ocupă de postări, fotografii și filmări. Există oameni cărora accesul le-a fost blocat încă din 2020, din campania electorală și care, pe cale de consecință nu au acces la informații publice publicate într-un spațiu privat.
Soluția este, ca de obicei, foarte simplă. Pe pagina domniei sale primarul Ștefan Ilie poate posta ce vrea, inclusiv informații deja postate de către primărie. Dar primăria are obligația de a posta toate informațiile de interes public pe pagina proprie, nu pe cea a unui angajat. De asemeni, pe pagina domnului Ilie ar fi bine să posteze el însuși, nu angajații primăriei sau, mai rău, angajații or patronii unor firme care au contract cu primăria.
În rest, rămâne cum s-a stabilit: banii publici nu sunt pentru a-și face primarul imagine în vederea unei noi candidaturi. Pentru asta să-și folosească banii proprii.