Sâmbătă, 18 iunie, în Delta Dunării, la Mila 23, are loc a doua ediție a concursului  feminin de pescuit la biban, prima competiție de acest gen din România.

Concursul de pescuit este inspirat de tradiția din satul Mila 23, unde, în fiecare an în luna iunie, după ce se încheie perioada de prohibiție, femeile din sat ies la pescuit de biban.

Lucica Buhaev, președinta Asociației Rusalca, a declarat:

În inima Deltei există pescărițe care știu să folosească lanseta, așadar invităm și pescărițele din toată țara să ni se alăture și să facem echipe. De asemenea, îi așteptăm la Mila 23 și pe toți cei care cred că pescuitul este doar pentru bărbați, să se convingă personal că nu este așa. Ducem mai departe tradițiile locuitorilor din Mila 23, completând astfel bogata oferta de ecoturism din zonă și îmbogățind experiența turistică în Deltă.

Concurs de pescuit și festival gastronomic

Concursul de pescuit va fi urmat de un festival gastronomic – în care capturile de biban se vor transforma într-o demonstrație de gătit saramuri și alte delicatese pescărești, care vor putea fi degustate de publicul prezent la eveniment. 

Programul artistic va fi asigurat corurile Rusalca (Mila 23), Sinicka (Mila 23), Veselka (Caraorman), Rebalka (Crișan), Ansamblul de dans de la Sulina, Folk Band Zagăn din Sarichioi, Duo vocal și garmoșcă din Ghindărești, și Diana & Alexandra – Duo vioară și garmoșcă din Tulcea, care dețin un repertoriu impresionant de cântece și dansuri tradiționale lipovenești și ucrainene.

Programul Bibaniadei, sâmbătă, 18 iunie 2022:

 6:30 – 7:00 pregătire și instructaj, plecarea pe baltă
 7:00 – 11:00 START / desfășurare manșa 1 – pescuit
12:00 – sfârșitul manșei 1 / cântărirea capturilor
13:00 – festival gastronomic (demonstrație de gătit saramură de biban și degustare) și târg de produse deltaice
13:30 – 17:00: program artistic (corurile Rusalca și Sinicka – Mila 23), Veselka (Caraorman), Rebalka (Crișan), Ansamblul de dans de la Sulina, Folk Band Zagăn din Sarichioi, Duo vocal și garmoșcă din Ghindărești, Diana & Alexandra – Duo vioară și garmoșcă din Tulcea; ateliere pentru copii
16:00 – Festivitate de premiere

Organizatorul Bibaniadei este Asociația Cultural Tradițională a Femeilor din Delta Dunarii – Rusalca, cu sprijinul Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, iar partenerul evenimentului este Aqua Carpatica