Legea, care nici măcar nu este vreo lege nouă, apărută peste noapte, spune foarte clar că pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării nu se poate campa decât în locuri special amenajate. Plaja sălbatică de la Vadu nu este un loc special amenajat pentru camping. Cu toate acestea, plaja de la Vadu. Este plină de corturi și rulote pe care autoritățile se fac a nu le observa.
Situația nu este nouă. Sunt peste 15 ani de când zona Corbu-Vadu a început să fie căutată de turiști, mai ales de către cei care apreciau plajele sălbatice, neamenajate. Cu timpul, însă, tocmai datorită renumelui pe care l-a căpătat, zona a început să nu mai fie nici sălbatică și, pe alocuri, nici neamenajată. Deși nici legal amenajată nu este.
Pentru Corbu nu se mai poate face nimic. Deja acolo s-au implantat temeinic germenii autodistrugerii de tip Vama Veche. Se construiește mult, haotic, fără vreun plan coerent de dezvoltare. La Vadu, însă, nu e chiar așa. Plaja aceea mai poate fi salvată. Dar pentru a o salva, cineva ar trebui să-și ia atribuțiile în serios și să intervină, chiar și acum, cât încă nu este prea târziu.
Tabără de rulote fix pe plajă
Pentru că, an de an, ARBDD se face că nu observă ce se întâmplă la Vadu, oamenii prind curaj și se extind în acțiunile lor dăunătoare pentru mediu. De la câteva corturi amplasate la distanță de 100 de metri între ele, cum era acum 15-16 ani, s-a ajuns la tabere de rulote lăsate direct pe plajă tot sezonul, adevărate campinguri ilegale.
Chiar pe drumul care duce din satul Vadu înspre plajă sunt amplasate mai multe panouri în care sunt specificate foarte clar regulile care guvernează sau ar trebui să guverneze această plajă. Camparea este interzisă. Accesul cu autovehicule pe plajă și în zona plajei este interzis.
Desigur, niște șmecheri care dețin un soi de cherhana acolo, susțin că este permisă camparea pe plajă. pentru că ar fi proprietatea lor privată. Nu este, plaja nu este proprietate privată nicăieri în țara asta, în rezervație cu atât mai puțin.
Ei, și?
Pentru ca acele panouri de avertisment să funcționeze, ar trebui ca oamenilor să le și pese de lege. Sau să știe să citească. De lege nu le pasă, pentru că, în acest moment, amenzile sunt atât de mici, încât încălcarea legii are sens economic, este profitabilă. Dacă plătești 35 de lei pentru o zi de campare ilegală la Vadu, pentru un cort, oricât de mare, devine extrem de rentabil. Dacă ar trebui să-ți amplasezi cortul într-un camping amenajat ai plăti de câteva ori mai mult. Ca să nu mai vorbim de o cameră într-o pensiune sau un hotel.
În week-end, ARBDD nu lucrează
De pe la mijlocul lunii iunie, plaja de la Vadu se umple încet-încet de corturi. Amplasate, desigur, ilegal. În week-end e dezastru. Ecologic.
Mii de corturi și rulote răsar pe plajă începând cu seara de joi/jumătatea zilei de vineri și stau acolo până duminică. Faptul că, tot cu încălcare legii, o firmă din constanța a lărgit și nivelat drumul de acces spre plaja Vadu ușurează acum invazia de turiști ilegali.
Dar, în week-end, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării nu lucrează. Obloanele se trag vineri la ora 14.00 și aia e. Nu se fac controale, nu lucrează inspectorii de mediu, e o veselie totală. Bine, dacă ar dori, angajații ARBDD s-ar putea deplasa oricând în cursul săptămânii la Vadu și ar încerca să alunge de acolo corturile și rulotele amplasate ilegal. Dar nu o fac. Deci nu doar în week-end ARBDD nu lucrează. ARBDD nu lucrează în general.
Amenzile nu se măresc anul acesta că oamenii au planuri de vacanță
La începutul anului, guvernatorul ARBDD, Teodosie Marinov, anunța că există în lucru o hotărâre de guvern prin care amenzile pentru încălcarea legii Rezervației să fie adus la zi, la un nivel corespunzător indicatorilor economici ai anului 2022, ele ne mai fiind actualizate de peste 10 ani.
Dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Da, amenzile se vor mări, dar începând cu 2023, ca nu cumva să fie deranjați cei care-și făcuseră planuri de vacanță la Vadu pentru 2022, planurile incluzând și Camparea ilegală. E și normal așa: doar nu-i obligăm pe oameni să respecte legile amendându-i cu sume mari de bani, dacă ei nu și-au planificat sumele respective în buget. Trebuie să existe predictibilitate.
Mai mult, există o mișcare locală, din Tulcea, care militează pentru amenzi mici, pe care românii să și le poată permite.
Da, chiar există așa ceva. Sunt, aparent, niște oameni care declară din start că ei vor să încalce legea, dar niște amenzi prea mari i-ar împiedica să o facă, așa că statul trebuie să aibă grijă și de ei, infractori sau contravenienți, ce-or fi, și să nu-i împovăreze prea tare.
Nici o țară ca afară
Mulți dintre cei care campează ilegal, sfidând orice lege, la VAdu, ca și cei care militează pentru amenzi minuscule, ca să le poată plăti, sunt oameni pe care, din când în când, îi vezi pe la mitinguri de sprijinire a justiției din România, urlând până la răgușire că vor o țară ca afară. Afară, însă, nu e așa cum vor ei. Adică afară, acolo unde vor să ducă România, amenzile nu au rolul de a mângâia părintește pe cap, îngăduitor, infractorul. Amenzile sunt făcute tocmai pentru ca legile să fie respectate. Ideea unei amenzi este să fie cât mai mare, astfel încât plata ei să devină împovărătoare. Astfel, poate te gândești măcar o dată înainte de a încălca legea.
Vrem o țară ca afară, desigur, dar nouă să ni se aplice excepții și favoritisme, pentru că dorim cu înflăcărare să nu ne supunem legilor țării.
Din vorbe, toți suntem nemți. Din fapte rămânem aceiași hoți mărunți, capabili să bage cuțitul în tine pentru 50 de bani și un loc cât mai aproape de mare sau de Dunăre, unde să sfârâie grătarul pe care se perpelește peștele braconat acum cinci minute.
Slava!