Anul 2023 a început cu o veste bună: au scăzut ilegalitățile comise pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, pe fondul aplicării amenzilor majorate. Cel puțin așa pare a declara guvernatorul ARBDD, Gabriel Teodosie Marinov.
Multe sunt situaţiile în care s-a renunţat la acele practici care până nu demult nu erau deloc evitate de turişti sau localnici, amenzile referindu-se nu doar la activitatea turistică, ci la activitatea tuturor de pe raza rezervaţiei, declară Teodosie Marinov citat de o mulțime de publicații.
15 amenzi în două luni fără turiști
Noile cuantumuri ale amenzilor au intrat în vigoare pe data de 4 noiembrie 2022. De atunci și până la începutul lunii ianuarie, agenții ecologi ai ARBDD au aplicat 15 sancțiuni. Atât, 15. Este cel puțin hazardat să spui că 15 amenzi aplicate – chiar dacă cea mai mare a fost de 10.000 de lei, unele au ajuns la 6.000 de lei, iar multe au fost de 1.000 de lei – au schimbat comportamentul turiștilor. Mai ales că în lunile noiembrie și decembrie nici nu prea există foarte mulți turiști în Rezervație.
Mai mult, majorarea amenzilor a fost anunțată încă din luna mai, așa cum TLgraf a scris, dar a fost amânată pentru a nu strica planurile de vacanță ale turiștilor. O decizie greu de înțeles, dar care a permis distrugătorilor de plaje sălbatice să campeze în continuare în număr mare la Vadu sau la Corbu, încurajați de faptul că, în cazul în care angajații ARBDD și-ar fi făcut datoria și i-ar fi amendat, n-ar fi avut de plătit decât ridicola sumă de 35 de lei/zi de campare.

Cum își protejează alții rezervațiile
În Sicilia Orientală, în regiunea Siracuza, la aproximativ 30 de kilometri de Siracuza și la doar 8-9 kilometri de Noto se află rezervația naturală Vendicari.
Este o rezervație mică, instituită în 1984, pentru a proteja mai multe specii de păsări și plante.
Rezervația Vendicari are o suprafață de aproximativ 15.000 de hectare și pe teritoriul său se găsesc 5 plaje sălbatice, inclusiv plaja Calamosche, declarată cea mai frumoasă plajă din Italia. Celelalte plaje sunt: Eloro, Marianelli (plajă pentru nudiști), Cittadella și San Lorenzo.
Ei bine, de ce ar putea fi rezervația Vendicari un model pentru RBDD? Pentru că în această rezervație regulile sunt stricte și se și aplică, fără eforturi foarte mari.
Este drept, cele 5 zone de acces în rezervație sunt îngrădite cu garduri care se întind pe distanțe mari. Dar nu există garduri pe întreaga graniță a rezervației, în ciuda dimensiunilor sale reduse. Rezervația este înconjurată de așezări umane, în special de ferme și de plantații. Acestea au propriile garduri și împiedică intrarea în rezervație prin orice punct.
Intrările fiind controlate, intrarea în rezervație se face în baza unui program strict și după plata unui bilet.
Programul de vizitare al rezervației Vendicari și implicit a plajelor din interiorul acesteia este 7.00 – 19.30 în perioada 1 aprilie – 31 octombrie și 9.30 – 16.00 în perioada 1 noiembrie – 31 martie. Ultimul bilet se eliberează la ora 18 în prima perioadă și la ora 14.30 în cea de a doua.

Costul unui bilet pentru adulți este de 3,5 euro, biletul redus pentru forțe de ordine, studenți și elevi costă 1,5 euro, biletul familial costă 7 euro, iar copiii cu vârsta de până la 8 ani și persoanele cu dizabilități și însoțitorul au acces gratuit.
În fiecare zi a anului, în rezervație nu au voie să intre mai mult de 8.450 de vizitatori.
Acces limitat, amenzi consistente
În Vadu, înainte de a intra pe drumul betonat care duce înspre plajă, vezi numeroase anunțuri ale celor care oferă tractări auto. „Tractări + un număr de telefon” este un mesaj scris cu vopsea pe pereți sau pe pietre mai mari. Uneori vezi același mesaj tipărit pe hârtie și pus în gardul magazinului-bar. Oferta există pentru că există, desigur, cerere. Într-un an, bându-mi cafeaua pe terasa magazinului-bar cu pricina, am ascultat amuzat poveștile câtorva localnici, care se lăudau cu intervențiile lor. Într-o săptămână bună, scoteau din nisip sau chiar din mare peste zece șmecheri, inclusivi posesori de mașini 4X4, care-și încercaseră calitățile de off-roaderi ep plaja sălbatică de la Vadu, în plină Rezervației a Biosferei. Mașinile parcate direct pe plajă și cursele de ATV-uri au devenit lucruri comune la Vadu.
Ei, bine, așa ceva nu veți vedea pe niciuna dintre plajele din rezervație Vendicari. Nu doar că acolo nu se poate intra cu mașina sau cu ATV-ul, dar nu ai voie să intri nici măcar cu bicicleta. Cum nu ai voie nici să-ți instalezi cortul, fie și doar pe timp de zi. Maximul acceptat este un cearșaf de plajă și o umbrelă. Atât.
În rezervația Vendicari nu ai nici măcar voie să fumezi. Nu să nu arunci chiștoacele. Nu, n-ai voie să fumezi. Dacă nu fumezi, nu produci chiștoace pe care să fii ulterior tentat să le îngropi în nisip. Atât de simplu e.
Cea mai mică amendă aplicată în rezervația Vendicari este de 1.500 de euro, iar pentru cele mai mari doar cerul e limita. Se poate ajunge și la pedepse cu închisoarea.
Încercați să vi-i închipuiți pe protestatarii Ghionu și Șelaru explicându-le carabinierilor că e dreptul lor să facă un grătar în rezervație, lângă o colonie de flamingi, prăjind un pește prins tot în rezervație. Ar avea minim doi ani la dispoziție ca să devină convingători. din spatele gratiilor.

Laude premature
Guvernatorul Marinov s-a pripit să laude eficiența noilor amenzi aplicabile pe teritoriul RBDD. Pentru că este foarte posibil ca cele 15 persoane amendate în noiembrie și decembrie să fie singurii 15 turiști care s-au aventurat în Deltă în respectiva perioadă.
Să vedem cum vor funcționa amenzile de la 1 mai încolo, când vor apărea primii temerari la Vadu, sau chiar din martie-aprilie, când pescarii „sportivi” vor începe să-și pună corturile pe malul brațului Sfântu Gheorghe, încălzindu-se la foc în timpul nopții.
Să vedem dacă actualul guvernator va reuși, totuși, să schimbe obiceiurile proaste ale agenților ecologi ai ARBDD. Dacă îi va face să lucreze și după ora 16.30 de luni până joi, sau de vineri până duminică. Deocamdată, dacă vrei să reclami încălcarea legii în rezervație după ora 14.00 a zilei de vineri, nici măcar nu-ți răspunde cineva la telefon.

Amenzile nu sunt singurele soluții posibile, dar sunt absolut necesare pentru a-i disciplina pe cei care de prea multă vreme își bat joc de Rezervație. Pentru a fi eficiente, ar trebui să fie și aplicate. Mai mult, ar trebui ca fiecare cetățean care are fie și o vagă idee de a campa peste noapte pe plaja de la Vadu, de exemplu, să fie avertizat dinainte că îl va costa minim 1.000 de lei. Dacă vine și cu mașina și ami vrea să încingă și un grătar, ar fi bine să știe că trebuie să se pregătească de un împrumut pentru nevoi personale ca să plătească.
Dar despre soluții și ce ar putea/trebui să facă și Administrația rezervației, într-un text viitor.