Patriarhul Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, în vârstă de 75 de ani, a fost pus pe lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană din cauza susținerii a războiului din Ucraina. Kirill a fost numit recent, de Papa Francisc, ”băiatul de altar” al Lui Vladimir Putin. Fără doar și poate, prelatul este unul dintre cei mai puternici oameni ai Rusiei, cu mare influență în societate.  Dar ce avere are Patriarhul Kirill? 

Sprijinul lui Kiril pentru Putin a fost neclintit, de când a ajuns șeful celei mai mari biserici ortodoxe din lume, în 2009. În 2012, Kiril a descris domnia lui Putin drept un „miracol al lui Dumnezeu” care a pus capăt tulburărilor economice din anii 1990 după dezintegrarea Uniunii Sovietice.

Kirill, la fel ca Vladimir Putin, provine din fosta capitală imperială a Rusiei, Sankt Petersburg.

Ce avere are Patriarhul Kirill al Rusiei. A devenit celebru printr-o emisiune TV

Născut în 1946, nepot de preot, Kirill a urcat rapid în ierarhia bisericii. A devenint șeful relațiilor externe și a tras sfori pentru a avea o proprie emisiune TV.

Programul cu acoperire  națională, axat pe idei religioase, l-au făcut pe Kiril un nume cunoscut, astfel că, în momentul în care a preluat funcția de patriarh, îl știa toată lumea.

La televiziune, el propusese un plan ambițios de revizuire a imaginii Bisericii și de extindere a prezenței acesteia în instituțiile statului, precum școli și armată. În calitate de patriarh, el a făcut ca această viziune să devină realitate.

Catedrala lui Kiril, Hristos Mântuitorul, decorată cu iconografie ornamentată și acoperită de cupole masive aurite, a fost construită chiar lângă zidurile roșii impunătoare ale Kremlinului, formând o axă a bisericii și a puterii de stat în centrul Moscovei.

De aici, el ține slujbe fastuoase la care participă Putin și elita politică a Rusiei. Kirill are peste 150 milioane de adepți în Federația Rusă

Legături cu KGB și afaceri cu tutun și bere

Patriarhul Kirill ar fi avut legături cu KGB, a dezvăluit presa, unde a lucrat și Putin. Tot presa a scos la iveală înaltul prelat duce un stil de viață mai mult decât luxos.

În 2020, revista Forbes publicase un raport potrivit căruia averea lui Kirilj ar fi în jur de 4 miliarde de dolari.

Publicația rusă Novaia Gazeta, actualmente închisă, a vorbit, în schimb despre 8 miliarde de dolari, bani acumulați grație scutirilor de taxe din partea statului rus, scutiri aferente producției de tutun și bere de care beneficiază biserica. În plus,  Biserica Ortodoxă Rusă și-a creat și propriul său sistem bancar.

O evaluare completă a finanțelor patriarhiei ruse a fost oferită în 2020, din punctul de vedere al clerului, de către Serghei Ceapnin, fostul redactor șef al revistei patriarhiei. Veniturile Bisericii Ortodoxe Ruse provin majoritar din activități comerciale (55%), în mare parte cu tutun, iar restul din ceea ce este numit vag „donații”.

Patriarhia Moscovei posedă și o fabrică, Sofrino, care produce icoanele și lumânările folosite obligatoriu în întreaga Federație, însă patriarhia mai posedă și hoteluri în Moscova, precum și compania care importă automobile BMW.

Misterul avionului privat, iaht și vilă în Elveția 

O investigație a presei ruse a scos la iveală faptul că Partiarhul Kiril al Rusiei ar fi co-proprietar al unui avion de 43 de milioane de dolari. În acte, avionul model Gulfstream G450 este deținut de o companie offshore cu sediul în San Marino.

Dar aeronava a fost folosită costant Patriarhul Kiril. Este posibil, conform investigațiilor jurnaliștilor, ca al doilea proprietar al avionului să fie soția premierului, Svetlana Medvedeva.

Conform Moscow Times, Patriarhul mai deține un iaht, proprietăți imobiliare de lux în centrul Moscovei, dar și un ceas de 30.000 de dolari, cu care a apărut într-o imagine oficială. Kirill mai deține și o vilă în Elveția, unde a fost reprezentantul Rusiei în Consiliul Mondial Ecumenic al Bisericilor.