Nu că ne-am fi săturat de turismul din județ. Căci de el nu ai cum să te saturi vreodată. Dar TLgraf îți propune și alte destinații, din țară și din străinătate, pe care le-am văzut și …ne-au plăcut. Și pentru că, la rândul ei, Dobrogea e o mică patrie a cetăților, îți propunem o incursiune pe aceeași temă: Cetatea Rupea, din județul Brașov. Destinația e cu atât mai interesantă, dată fiind povestea cetății Rupea, locul unde s-ar fi sinucis Decebal, regele dacilor.
Cetatea Rupea se află la 50 de km de orașul Brașov și reprezintă unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României.
Povestea cetății Rupea, locul unde s-ar fi sinucis Decebal, regele dacilor. Pe atunci se numea Rupidava
O legenda populară din zonă si mulți istorici spun că Decebal, regele dacilor, s-ar fi sinucis chiar în aceasta cetate, cunoscută atunci sub numele de Rumidava sau Rupidava. Decebal a fost ultimul rege al tuturor triburilor dacice unite și a avut doua razboaie cu romanii: 101-102, cand a oprit invazia, și 1015-16, când a fost învins și s-a sinucis.
Se spune că a ascuns tot tezaurul Daciei în munții din zonă, dar comoara nu a fost niciodată găsită.
După cucerirea romană, cetatea Rupidava a devenit castrul roman Rupes, un castru important pentru că era la întretăierea a trei rute comerciale. Numele cetății și al localității Rupea vin de la rupes, care însemna piatră, cetatea fiind construită pe un masiv de bazalt.
Construită de localnici
În secolul 14 cetatea este din nou un centru important, la întalnirea a trei drumuri comerciale importante, între Transilvania, Moldova și Țara Românească. Cetatea a fost construită pe ruinele castrului roman de către localnici, ca loc de refugiu în timpul diverselor atacuri.
Interesant este că acestă citadelă nu a fost construită nu de către vreun nobil bogat sau de către regii Transilvaniei, ci chiar de către comunitatea săsească din zonă. Fiecare cuplu de tineri căsătoriți venea aici să dea bani sau să muncească pentru a ridica noi locuințe și ziduri
Cetatea s-a dezvoltat în timp, pe măsură ce comunitatea s-a dezvoltat. În secolul al XV-lea cetatea devenise un important centru comercial și meșteșugăresc, cu 12 bresle.
Sunt 4 incinte, construite în timp. Prima este cea mai veche, desigur, iar incinta de la bază a fost ulima construită.
În secolul al XVI-lea, o bună parte din comunitatea locală a saşilor privilegiaţi s-a mutat cu totul între zidurile cetăţii. Atunci cetatea trebuie să fi arătat ca un oraş în miniatură, în care locuiau în permanenţă câteva sute de oameni.
Nu a fost atacată, cucerită sau jefuită vreme de secole
Graţie fortificaţiilor şi înţelepciunii gospodarilor ei, Rupea nu fost atacată, cucerită sau jefuită în toate aceste secole. Cetatea a fost folosită drept refugiu în diverse epoci.
Aici s-au refugiat și sașii răsculați împotriva regelui Ungariei, aici s-au refugiat în timpul invaziei turcești din secolul XV și tot aici s-au refugiat de ciumă la sfârșitul secolului 18
După o furtună din 1789, care a distrus acoperișurile celor mai importante clădiri, cetatea a fost abandonată și s-a trăit mai mult în locuințe aflate la baza cetății.
Cetatea Rupea are un Turn al Slăninei!
Comunitatea a început să trateze cetatea ca pe un monument încă de la inceputul secolului 19.
Un fond special de întreţinere a cetăţii a fost creat de către primărie în anul 1838. Din păcate, rămase fără acoperiș, cele mai multe clădiri și ziduri s-au surpat, iar piatra cetății, deja fasonată, a fost folosită pentru construirea caselor din sat. Pe vremea comuniștilor, în 1954, s-a încercat o restaurare a cetății, dar de mică întindere și nu foarte riguroasă. După aceea cetatea a fost abandonată complet
În 2010-2012 a avut loc o restaurare amplă și au fost reconstituite toate incintele, ajungându-se la forma actuală.
Pentru că cetatea a trecut prin lungi de perioade de pace, unul dintre turnruiel incintei IV, numit Turnul Nou, a devenit turnul Slăninei, pentru că acolo erau păstrate și conservate proviziile de slănină, cârnați și carne afumată ale comunității.
Cum ajungi la Rupea
Cetatea Rupea este situată foarte aproape de satul Viscri si Complexul Geologic de la Racoș, este o prezenţă remarcabilă de la mare distanţă datorită poziţiei dominante pe care o ocupă în apropierea drumului european E 60, fiind situată cam pe la jumătatea drumului dintre Brașov și Sighișoara, în orașului ce îi poartă numele.
Cetatea Rupea se bucură de privilegiul de a le permite vizitatorilor să urce cu mașina din orașul Rupea până la porțile sale, pe un drum asfaltat.
Cât costă intrarea
Adulți: 15 lei / persoană
Adulți cu audioghid: 20 lei / persoană
Copii până la 18 ani: 8 lei / persoană