De ce li sa cășunt așa dintr-o dată să aplice legea??.Intereseul lor este altul îi doare undeva că acolo este rezervație naturală.Interesele lor sunt altele și se folosesc de acest statut al Deltei.Nu face Arbdd -ul curățenie nici pe-un sfert cât fac eu când ajung și plec din zonă.

Este jelania lui AlinDaniel Angheluș, din Botoșani, pe un grup de facebook dedicat Deltei Dunării. Iar ca jelania lui mai sunt nenumărate, pe același grup sau pe grupuri similare.

Oamenii au o problemă: au crescut amenzile în Rezervația Biosferei Delta Dunării, iar cei care încalcă legea de ani buni, cu gândul că nu i-a făcut pe ei o amendă de 35 de lei pentru campare ilegală, dau din colț în colț la gândul că cineva chiar s-ar hotărî să aplice legea și să le și dea amenzile respective.

Săracii pescari sportivi 🙁

Jalea este mare, cum spuneam. Iar cei care au de pătimit și jelesc cel mai tare sunt sportivii. pescarii sportivi, mia exact, acești atleți care de atâtea ori ne-au umplut de mândrie atunci când la cele mai importante competiții mondiale și universale s-a intonat imnul României, iar tricolorul nostru a urcat pe cel mai înalt catarg.

[…] tot pescarii sportivi sunt de vina….. Normal ca ti se face sila!!!, spune Adrian Gavrilă, din Iași. 

Tiberiu Aaghel, cel care a și inițiat discuția jelanie, este și el cutremurat de nedreptatea care li se face pescarilor sportivi: 

Este o crima pentru iubitorii de Delta Dunarii, pescarii recreativi-sporitivi care isi stiu locurile, care sunt obisnuiti an de an sa campeze si sa aiba grija in acelasi timp de natura. Farmecul nu va mai fi niciodata la fel daca nu putem dormi in cort..praji un peste proaspat prins pe vatra si bea un pahar de vin chiar acolo langa apa…

Chiar dacă „pescuitul sportiv” nu este un sport olimpic (încă), nimeni nu are dreptul să îi oropsească pe acești campioni, practicanți ai unui sport care se poate compara foarte bine cu triatlonul, triatlonul modern sau pentatlonul, oferind spectatorilor posibilitatea de -ai vedea pe pescarii sportivii performând la mai multe discipline: prinsul peștelui, prăjirea lui pe vatră sau pe grătar, aprinderea focului în rezervațiile naturale, dormitul în cort și consumarea unui pahar de vin „chiar acolo, langa apa”.

După cum vedeți, este un sport complex, care presupune eforturi aproape neomenești. Sunt mii de ore de antrenament investite în acest sport, resurse nemăsurabile băgate în echipamente, curajul dea sfida legile și de a da cu tifla celor care ar trebui să le aplice. 

Din acest punct de vedere, este criminal, într-adevăr, inuman și de neacceptat să le pui bețe în roate tocmai acestor campioni

Ăsta-i falimentul Deltei!

Adrian Gavrilă venea în Deltă, împreună cu un coleg, de două ori pe an (așa reiese din comentariile sale), pentru a pescui, stând cu cortul pe malul Dunării. Din spusele sale, atât el cât și colegul cheltuiau în aceste deplasări cam 500 de euro fiecare, pe an. Adică 250 de euro pe sejur. Bani pe care, supărat că au crescut amenzile, Adrian Gavrilă și colegul său se mai gândesc dacă să-i lase în Deltă sau nu. 

Parerea mea este sa nu mai mergem in Delta. Vor pierde peste jumatate din venituri…!!!, spune domnul Gavrilă.

Întrebat cine va pierde, ieșeanul amănunțește:

Toti din turism, transportatorii, firmele care vand combustibil, braconierii care nu, vor avea cui sa ii vanda pestele, firmele din turism ( sunt putini cei care stau doar la cort), magazinele etc.

Dar haideți să facem niște socoteli.

Ca să ajungă în deltă împreună cu al său coleg, domnul Gavrilă plătește doar pe combustibil în jur de 100 de euro. Dacă împart suma asta cu domnul coleg, îi mai rămân de cheltuit pentru un sejur 200 de euro. Adică aproximativ 1.000 de lei.

Ăștia sunt clar bani lăsați în Delta Dunării…

Sau nu.

Căci, alegând să stea cu cortul pe malul unui canal, domnul Gavrilă nu plătește nici măcar un singur leu pe cazare. Banii de cazare nu rămân în Deltă, așadar.

Stând într-un loc izolat, ieșeanul nostru nu cheltuiește bani la micile magazine din satele Deltei. De obicei, oamenii ăștia își cumpără totul din timp, de la supermarket. Mâncarea, vinul/berea și alte produse de strictă necesitate vin, de obicei, în portbagaj, așa că în satele Deltei nu rămân nici banii cheltuiți de domnul Gavrilă și nici de către prietenul său.
Dacă nu-și aduc tot ce le trebuie de acasă, atunci, de obicei, cumpără totul de la Kaufland, Lidl, Profi sau Penny. Magazinele din sate nu prosperă, dar multinaționalele o fac.

Dacă nu are barca sa, cel mai probabil că domnul Gavrilă cheltuie câte ceva cu transportul pe apă. În funcție de câte drumuri face și de câte ori, cheltuiala asta poate însemna undeva între 100 și vreo 3-400 de lei. Dacă alege să-și pună cortul pe malul Brațului Sfântu Gheorghe, atunci domnul Gavrilă nu dă banii ăștia vreunui barcagiu local, deci îi rămân mai multe parale ca să umple coșul de supermarket cu zeci de litri cu vin la cutie, tării, bere. Așa se face că iar nu câștigă ceva economia locală.

Mersul la pescuit în Deltă, cu cortul, este, dincolo de toate, și o afacere pentru practicanții acestui sport pasionant. În loc să lase aiurea bani în comunitățile locale, ei reușesc să-și optimizeze foarte bine finanțele, cheltuind doar strictul necesar.

Problema lor este că, dacă ARBDD își pune-n cap să și aplice amenzile majorate conform legii, oameni ca domnul Gavrilă sau colegul său vor cheltui 250 de euro doar pentru o noapte de campare ilegală. Să nu-ți sară țandăra?

Ce ne facem, fetelor?

Concluzia la care ajung toți pescarii sportivi care au început să se lamenteze pe internet este că, de fapt, sunt interese mari la mijloc. Dacă ei nu vor mai putea campa ilegal, căci vor fi amendați dur dacă o fac, atunci braconierii își vor face de cap. Da, da, asta este concluzia lor.

Daca nu suntem acolo braconierii isi vor face de cap. Defapt personal asta cred ca e si motivul pentru care e atat de stricta treaba cu campatul acum, spune Tiberiu Anghel .

Adevărul e că, da, braconierii își cam fac de cap chiar sub ochii vigilenți ai pescarilor care campează ilegal. Adică și-ar face, dar tocmai acest ochi vigilent îi oprește să-și ducă ticăloșiile până la capăt. Dacă n-ar fi oameni precum domnii Gavrilă ori Anghel, Delta Dunării ar fi rămas de multă vreme fără pește. Și va rămâne, iată, imediat ce se vor aplica amenzile astea mărite. Delta va rămâne fără pește, localnicii vor rămâne fără banii de la generoșii pescari sportivi și tot așa.

Un pește pe vatră, la gura cortului, cu un pahar de vin băut chiar acolo, lângă apă. Dintre toate astea doar paharul de vin e legal.

Totul se va duce de râpă doar pentru că unora, așa cum frumos subliniază și domnul Angheluș, „li sa cășunt așa dintr-o dată să aplice legea”.