Cu un an și ceva în urmă, cam după alegerile din 2020, un anunț cutremura comunitatea tulceană: pagina de Facebook a noului primar, Ștefan Ilie, fusese spartă de către niște oameni răi, care postau bălării în locul primarului. După o vreme, lucrurile și-au revenit, Ștefan Ilie a recăpătat controlul asupra paginii și a început să posteze singur. Sau ajutat de către vreun angajat. Asta, până pe data de 9 iulie, când, aparent, un nou atac cibernetic a lovit pagina de Facebook a domnului Ilie și hackerii au început iar să-și bată joc de primarul municipiului.
La o postare aparent banală, despre asfaltarea unor alei, hackerul care a spart pagina de Facebook a primarului Ilie a înghesuit aproape 80 de poze, cele mai multe fără absolut nici o legătură cu subiectul aleilor asfaltate.
Delir foto pe pagina primarului
Postarea de pe 9 iulie, ora 15.37 – 15.38, începe cu un soi de titlu: „Modernizarea și sistematizarea aleilor și a zonelor de parcare dintre blocuri – parte din lucrările de întreținere și investiții”
După acest început, te aștepți ca cele 80 de poze să fie cu alei asfaltate și cu zone de parcare între blocuri. Așa ar fi logic. Când colo, hackerul (că nu putem crede că primarul) a înghesuit acolo un soi de Oscar pentru întreaga activitate, și n-ar fi de mirare ca unele lucrări fotografiate să dateze de pe vremea lui Constantin Hogea. În general, însă, sunt de toate acolo: toalete inteligente care se spală singure, oameni care mătură coji de semințe, blocuri reabilitate, utilaje care muncesc pentru poză, precum și niște imagini greu de înțeles. Să ne uităm mai atent la acestea din urmă.
Avem mai jos, de exemplu, un colaj foto în care vedem mașini parcate regulamentar într-o parcare publică cu plată și, mai jos, două triciclete pentru copii cu vârsta de 3 ani.
Oare ce vrea să transmită aici hackerul/primarul? Că tricicletele respective ar fi mijlocul de transport al viitorului, ca să evităm aglomerația din trafic? Nu chiar toți locuitorii Tulcei sunt atât de scunzi încât să mai poată folosi, peste vârsta de 3 ani, astfel de triciclete…
Apoi avem, tam-nesam, o fotografie din interiorul bazinului didactic de înot. Frumoasă imagine, dar care-i legătura? Urmează ca bazinul să fie și el asfaltat? Poate, pentru că e cam secetă, s-o fi risipind apa. Sau poate nu este asta, poate primarul trece bazinul printre realizările domniei sale. Ceea ce, totuși, n-are cum să fie și nici nu este.
În aceeași postare despre asfaltări apar niște muzicieni, oameni dansând la monument, oameni privind și ascultând muzicienii, o masă cu mâncare. Dacă tot e liber la postat orice pe pagina lui Ștefan Ilie, am vrea să vedem și poze de la nunți, botezuri și alte evenimente vesele.
Alte trei imagini de la postarea despre asfaltări prezintă niște afișe ale unor evenimente și o proiecție de film din Piața Civică. Frumos, dar, iar, care-i legătura? Să vrea autorul postării să ne spună, subtil, că startul de asfalt are consistența unui afiș de hârtie? Că se va duce la prima ploaie, sau că asistăm la un film prost, cu regizor și scenariști de mâna a treia, în care nouă ne este rezervat rol de figuranți cu ștampila în mână?
O altă imagine postată printre cele aproape 80 de la postarea cu asfaltarea aleilor este de-a dreptul halucinantă, prezentând proiectul unor piste de biciclete din localitatea Săbăoani.
Nu doar că Săbăoani nu se află prin apropierea Tulcei. NU se află nici măcar în județul Tulcea. Săbăoani este o localitate din județul Neamț. De la Tulcea la Săbăoani sunt 340 de kilometri. Dacă primarul o fi fost în vizită pe acolo, i-o fi plăcut, treaba lui. Dar să ne și explice pozele. Și, de asemeni, dacă mai are imagini din concediu, să le împărtășească alegătorilor, să se bucure și ei.
Mai apare, tot la postarea cu asfaltarea aleilor, o imagine cu niște vitrine frigorifice goale. Superbă imagine, zici că-i de arhivă. Din vremea regimului. Ceaușescu, ultimii ani, când chiar așa arătau vitrinele frigorifice din magazinele alimentare.
Dar ce caută această imagine în postarea domnului Ilie? Este o premoniție, o amenințare, o mărturisire despre cum vor arăta magazinele noastre după încă o vreme cu prim-ministru PNL?
Cine administrează, de fapt, pagina primarului?
Primăria Tulcea a încheiat cu firma Frank & Pekka Visions SRL un contract de relații publice și comunicare, în valoare de 69.000 de lei pe an.
Firma respectivă trebuie să se ocupe de pagina de Facebook a primăriei, în principal. Dar pe pagina primăriei găsim doar informații secundare, minore, despre evenimente mici și mijlocii, despre angajări și cam atât.
Informațiile despre marile proiecte ale orașului apar pe pagina personală a primarului. Ori, lucrurile ar trebui să stea exact invers. Sau, de fapt, ar trebui să regăsim informațiile despre proiecte și finanțări pe pagina Primăriei. Pentru că aia este pagina oficială. Pagina personală a primarului nu reprezintă instituția, ci doar persoana.
E treaba domniei sal e ce postează, dar e bine ca cetățenii să știe că nu primarul face investițiile și proiectele, ci întreaga instituție. Iar când este vorba despre banii investiți în lucrări, aceștia nu sunt aduși de către primar de acasă. Banii aceia fie fac parte din bugetul municipiului, colectați din taxele și impozitele plătite de către tulceni, fie vin din fonduri europene, din taxele și impozitele plătite de către toți cetățenii UE, inclusiv de către români și tulceni, fie sunt alocări guvernamentale, din taxele și impozitele plătite de către toți românii, inclusiv tulcenii, fie sunt împrumuturi, pe care le vor achita, de asemeni tulcenii.
Este imoral ca primarul să-și asume aceste sume, pentru că nu sunt banii domniei sale, ci ai cetățenilor.
Așadar, informațiile despre investiții și lucrări trebuie să apară în primul rând pe pagina Primăriei și mai apoi pe cea personală, a primarului.
În al doilea rând, este interesant de aflat cine administrează pagina personală a primarului. Ștefan Ilie. Dacă o administrează singur și postează singur e OK, nu vedem altă problemă în afara celei că-și însușește niște fonduri care nu-i aparțin. Dar dacă administratorul firmei Frank & Pekka Visions prestează și ca administrator al paginii de Facebook a primarului, pot apărea probleme.
Dacă Bogdan Moldoveanu, de la Frank & Pekka, cel care administrează pagina de FB a Primăriei, administrează și pagina lui Ștefan Ilie, există două ipoteze de lucru: ori o face în baza unui contract între primar ca persoană fizică și firma domniei sale sau domnia sa personal, fie o face în baza aceluiași contract cu primăria. În primul caz nu este o problemă atât de gravă, ci doar un posibil conflict de interese.
Atât timp, însă, cât persoana fizică Ștefan Ilie plătește pentru serviciile respective, care nu au legătură cu instituția, ci cu pagina sa personală, este cât de cât OK.
Dacă Bogdan Moldoveanu, însă, nu este plătit de către primar și administrează pagina acestuia în baza banilor încasați de la Primărie, lucrurile devin penale. Trebuie doar să ne amintim de Liviu Dragnea, care a fost condamnat la închisoare cu executare tocmai pentru o faptă asemănătoare, după ce a angajat două persoane într-o instituție a statului, dar acestea lucrau, de fapt, pentru partid. Situațiile ar fi absolut similare.
Un primar amenințător în mediul online
Cu siguranță că Ștefan Ilie postează și el personal câte ceva, pe pagina lui personală de Facebook. Unele comentarii îi aparțin, se vede stilul, se vede dorința de răzbunare, mustesc de răutate și încrâncenare. Cum este acest comentariu, în care primarul încheie apoteotic: „Până atunci, dna Mandica, cei care care și-au bătut joc de oameni să tremure”
Să tremure, să tremure! Oricum la iarnă vor tremura toți, și oamenii și cei care și-au bătut joc de ei. Dar să tremure acum, la 35-40 de grade. Și nu doar cei care și-au bătut joc de oameni, ci și cei care-și bat joc în continuare.