Vama Isaccea, prin care din februarie 2022 au intrat în România peste 100.000 de refugiați din Ucraina, este în continuare foarte solicitată. Față de începutul războiului din Ucraina, însă, fluxul s-a inversat, vama fiind blocată de tiruri care așteaptă să treacă Dunărea înspre țara vecină.
Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea a fost extrem de solicitat începând cu data de 24 februarie. În perioadele de vârf ale exodului ucrainean, prin vama Isaccea au trecut și câte 2.000 de persoane pe zi, poate chiar mai mult, în condițiile în care acest punct de trecere a frontierei nu a fost gândit pentru un trafic atât de intens.
Sute de tiruri așteaptă să treacă în Ucraina
De mai multe săptămâni fluxul de persoane și vehicule care tranzitează punctul de trecere a frontierei de la Isaccea s-a schimbat. Chiar dacă există, în fiecare zi, cetățeni ucraineni care vin în România, goniți de război, numărul acestora a scăzut foarte mult față de lunile anterioare. În schimb, a crescut numărul camioanelor care au drept destinație Ucraina. Dat fiind specificul acestui punct de frontieră, însă, trecerea în Ucraina prin Isaccea nu pare cea mai bună alegere.
Cum și celelalte vămi/puncte de trecere a frontierei sunt foarte aglomerate, trecerea pe la Isaccea poate părea o opțiune viabilă.
Nevoia, însă trebuie să fie foarte mare, din moment ce sute de camioane așteaptă timp de zile întregi să ajungă măcar în vamă.
Zile de așteptare în mijlocul câmpului
La mai bine de 3 kilometri de intrarea în Isaccea și la peste 6 kilometri de vama propriu-zisă, zeci de camioane așteaptă să fie chemate pentru a traversa Dunărea. Pe un drum secundar, care duce spre mănăstirea Cocoș, 52 de camioane așteptau de două zile să se mai elibereze vama pentru a-și găsi un loc pe bac.
În permanență, de cel puțin două săptămâni, la Isaccea sunt sute de tiruri care așteaptă zile întregi să treacă în Ucraina. Cum bacul transportă, la fiecare 3 ore, în jur de 12 tiruri, plus câteva zeci de autoturisme, coada de tiruri nu pare a se putea sfârși vreodată.