George Motz, un fel de savant în burgeri, și-a dedicat mai bine de 20 de ani din viața studierii acestui produs și a felului în a ajuns hamburgerul o mâncare națională în America. A călătorit prin Statele Unite, căutând hamburgerii. După ce a produs, filmat, editat și regizat filmul său documentar din 2004 „Hamburger America”, Motz a continuat să publice un ghid de burgeri pentru fiecare stat, iar mai târziu prima sa carte de bucate, „The Great American Burger Book”, în 2016.

Potrivit lui Motz, povestea hamburgerului începe în Mongolia secolului al XIII-lea, când mongolii se luptau cu tătarii.

Din Mongolia în Țările Baltice, apoi în Germania, la Hamburg

„Se pare că tătarii aveau o prferință pentru carnea de oaie crudă. Călăreau toată ziua cu carne de oaie crudă sub șei. Când, în sfârșit, își puneau tabăra, luau carnea de oaie crudă și caldă, o tocau, probabil adăugau niște mirodenii sau ceva și mănâncă așa.”

În cele din urmă, felul de mâncare și-a făcut drum către muncitorii navelor și porturile din Marea Baltică, ceea ce i-a permis să ajungă în mai multe părți de vest ale Europei, inclusiv Scandinavia. De acolo, și-a făcut în sfârșit drum spre Germania și portul Hamburg, scrie CNN .

Când a ajuns în Germania, multe secole mai târziu, felul de mâncare a trecut de la carnea de oaie crudă la carnea de vită gătită tocată, care este cunoscută astăzi sub numele de frikadellen.

Cum a ajuns hamburgerul o mâncare națională în America, Mai întâi a fost ”friptura Hamburg” 

Motz a explicat că, în timp ce imigranții germani își așteptau navele, mâncau frikadellen ca opțiune de masă ieftină și gustoasă. Când au plecat din Hamburg în SUA la mijlocul secolului al XIX-lea, migranții au dus cu ei în SUA cunoștințele despre felul de mâncare.

„Frikadellen a ajuns în cele din urmă către Statele Unite și îmi pot imagina că frikadellen nu a însemnat nimic pentru majoritatea oamenilor care locuiau în SUA, cu excepția cazului în care ești german. Așa că au trebuit să schimbe numele în acel moment în „friptură în stilul Hamburg,” sau pur și simplu, friptura Hamburg.”

Pe măsură ce imigranții germani s-au mutat spre vest prin Statele Unite pentru a face agricultură, au început să apară și târguri de stat.
Fermierii din toate categoriile sociale participau la aceste târguri pentru a afla despre diferite practici și echipamente agricole. Motz spune că migranții germani și-au amenajat propriile standuri care serveau friptura din Hamburg, care era considerată o mâncare etnică la acea vreme.

Hot-dog-ul deja existent pe piața americană a inspirat mai multe locuri pentru a începe să pună fripturi Hamburg pe pâine, făcându-le mai întîâ sandvișuri Hamburg și, în cele din urmă, hamburger.

”L-am adoptat și l-am făcut diferit”

„Au existat aproximativ 7 până la 9 revendicări în tot Midwestul, de la Texas la Ohio până la Wisconsin. Din păcate, nu există nicio modalitate de a dovedi definitiv cine a pus primul friptură de la Hamburg pe o chiflă”, a spus Motz. „S-a întâmplat peste tot cam în același timp”

Tendința a prins, iar restaurantele au început să servească sandvișurile. Hamburgerii sunt acum un motiv de mândrie în bucătăria americană, a spus Motz.

„Hamburgerul este aproape singura invenție alimentară din America în ultimii 100 de ani. A început ca hrană etnică din Germania, dar l-am adoptat și l-am făcut diferit punându-l pe pâine”.