Zilele acestea, unul dintre cele mai frumoase locuri din Tulcea a prins viață. A fost agitație, au fost bunici, părinți, copii, adolescenți sau cupluri ținându-se de mână, dar mai ales au fost cărți. Și seara muzică. Și, ca în vremurile bune, oameni adunați la gard, căci curtea devenise neîncăpătoare. Cum a reînviat Casa Avramide după o lungă și nedreaptă agonie? Cu o idee bună. Foarte bună: Danubius C’Art Fest 2022.
Orașului i-a lipsit Avramide și Casei Avramide i-a lipsit orașul. Reîntânirea a fost una fericită și-a început de joi, 15 septembrie, de pe la orele dimineții. Atunci au început să apară primele standuri – pavilioane simple, dar care umbreau comori parcă din alte vremuri: cărți!
Cum a reînviat Casa Avramide. Omul sfințește locul, arta îl desăvărșește!
Deschiderea oficială a Danubius C’Art Fest 2022 a avut loc pe 15 septembrie la ora 15.00 cu două vernisaje, o expoziție și o lansare de carte.
În scurt timp, curtea îngrijită a emblematicei case s-a umplut de lume și s-a tot umplut, astfel că la ora începerii concertelor respectiv în jurul orei 19.00 devenise neîncăpătoare. Oameni înăuntru, oameni afară, chipuri luminoase, muzică bună, atmosferă.
A doua zi a festivalului a adus și mai mai multă lume și e de așteptat ca astăzi, în cea de-a treia și ultima zi, să fie și mai plăcut-aglomerat.
”Plăcut-aglomerat” e un termen care desemnează că tulcenilor le-au lipsit evenimentele culturale și le-a lipsit ”pelerinajul” la Avramide. Pe nedrept, imobilul elegant din inima orașului agoniza de multă vreme, încă dinainte de pandemie. Nu se mai organizau evenimente și prea rar i se mai deschideau porțile pentru publicul larg.
Ce aduce la Avramide ultima zi a Danubius C’Art Fest 2022
Până acum. Și-ar fi păcat să nu existe continuitate în organizarea unor astfel de evenimente. Până la următorul – căci sperăm să redevină un obicei – vă prezentam programul din 17 septembrie, ultima zi a celei de-a treia ediții a Danubius C’Art Fest 2022.
• 12:00 – Atelier de scriere creativă – coordonator jurnalistul și scriitorul Florin Iaru – curtea Casei Avramide;
• 15:00 – Lansare de carte AFURISITA STRÂMTOARE DE SULINA AU SUNNE BOGAZI 1741-1786 și ASPRE VREMURI ÎN BOGAZUL DE SULINA TURCESC 1786-1812 (Tudose Tatu) – curtea Casei Avramide;
• 16:00 – Conferința-expozeu ISTORIA CA SPECTACOL – CARTE, TEATRU, FILM (Victor Cilincă) – curtea Casei Avramide;
• 17:00 – Lansare de carte – CHITARISTUL (Paul Prisada)
• 18:00 – Întâlnire cu scriitorul și editorul Bogdan Alexandru Stănescu: Prezentarea colecției de literatură universală Anansi și a romanului Abraxas;
• 19:00 – Recital ZOIA ALECU – curtea Casei Avramide;
• 20:00 – Recital MIRCEA BANICIU – curtea Casa Avramide;
Generozitatea familiei Avramide
Casa Avramide sau Casa Colecțiilor, a fost construită la final de secol XIX de către Alexandru Avramide, poate cel mai bogat om din județul Tulcea de atunci, proprietar de mori, ateliere, spații comerciale, al unei fabrici de cherestea, precum și al unor întinse suprafețe agricole.
Pentru construirea şi amenajarea casei, Alexe Avramide a adus meşteri din Italia. Mobilierul şi obiectele decorative au fost, în majoritate, achiziţionate de la Viena, iar dintre ele se mai păstrează azi doar candelabrele.
Salonul avea rol de sufragerie şi de adunare, holul mare era folosit tot ca un fel de sufragerie. Camerele sunt pictate cu îngeraşi, flori, în special lalele.
Casa și toate bunurile familiei Avramide au fost naționalizate. Frumoasa clădire a fost transformată în muzeu de științe al naturii, ba chiar și inspectorat școlar în perioada comunistă.
Dar, cumva, frumoasele ștucaturi și tavane pictate, plus frescele de pe pereți au supraviețuit până în zilele noastre.
Generozitatea familiei Avramide a fost consemnată de cronicarii timpului. Casa le era mereu plină și le plăcea să dăruiască. Acesta trebuie că a rămas, cumva, spiritul spațiului din vecinătatea catedralei: un loc unde oamenii vin și primesc.