Soleanca este o ciorbă delicioasă de origine ucraineană – apar referiri începând cu secolul 17 – care conține resturile platourilor de aperitive din noaptea unei petreceri. Cum se face soleanca – renumita ciorna ucraineană cu măsline și murături.

În Ucraina, soleanca face parte din meniul oricărui restaurant. În România, cei care au auzit de ea, o fac acasă.

Cei care nu au auzit până acum, o pot încerca.  Există  diferite rețete, ale unor bucătari renumiți, rețeta clasică, diferite interpretări ale acestui deliciu. Unii se conduc după rețeta clasică, alții pun carne de vită sau porc, unii pun doar salamuri și carne afumată, cartofi, morcovi, orez. Nelipsite sunt însă murăturile și măslinele!

Cum se face soleanca. Ingredientele

  • 200 gr carne afumată
  • 300 gr de cârnați afumați sau salam, după dorință
  • 1 ceapă mare
  • 4-5 castraveți murați
  • 1 morcov mare
  • 3-4 linguri pastă de tomate
  • pătrunjel
  • mărar
  • 200 gr măsline
  • lămîie
  • frunze de dafin
  • sare după gust.

Mod de preparare

se pune apa la fiert cu jumătate de ceapă. Între timp, se pregătesc legumele, carnea și cârnații/salamul. Jumătate din ceapa rămasă se taie cuburi mici. Castraveții se taie pai, la fel carnea. Morcovul se dă prin răzătoarea mare.

Punem ceapa cu puțin ulei în tigaie să sa înăbușe. Adăugăm castraveții. Se înăbușă vreo 3-4 minute. Apoi adăugăm morcovul și lăsăm iarăși vreo 3 min să se înăbușe.

Atenția, avem grijă ca totul să se înăbușe, nu lăsăm să se prăjească.

Cînd legumele și carnea s-au înăbușit, le punem atent, cu o lingură în apa care deja a început să clocotească. Totul fierbe vreo 15 min, după care adăugăm măslinile. Putem pune măslinile doar în farfurie. Totul trebuie să fiarbă la foc mic încă 10 min. Stoarcem jumătate de lămîie. Gustăm dacă ciorba și-a luat sarea de la castraveți și măsline. Dacă dorim mai punem un pic de  sare după gust. Stingem focul și adăugăm verdeața.

Soleanca se servește cu o felie de lămîie și smântână, poftă bună!.