Se râde mult în anumite bule pe seama domnului Petre Daea. Poate că e o reacție normală. În definitiv, omul nu inventează oglinzi vorbitoare pe care să le prezinte drept inteligență artificială avansată, nu se dă ascuns când trebuie să înfrunte presa ostilă, nu încearcă să-și justifice faptele sub pretextul că așa ar fi cerut Uniunea Europeană prin PNRR. Domnul ministru vorbește, în general, doar despre lucrurile la care se pricepe și este prea puțin preocupat să-și construiască o imagine a ceva ce nu este.

Iar dacă este ceva, atunci este un bun cunoscător al agriculturii românești. Nici nu este de mirare, în acest caz, că în mandatele domniei sale ca ministru a abordat, cu succes, una dintre marile probleme ale domeniului: irigațiile. Faptul că din ce în ce mai mulți agricultori români au din nou acces la irigații pentru culturile lor i se datorează într-o bună parte.

L-am văzut pe domnul ministru Daea în cele câteva vizite pe care le-a făcut în județul Tulcea de-a lungul timpului. Rareori îți este dat să vezi că un ministru în func

ție este înconjurat cu atât atenție și afecțiune de către oameni. De către cei care se lovesc de problemele gestionate de către ministerul Agriculturii și care știu să aprecieze cel mai bine modul în care sunt rezolvate aceste probleme. Din birou, de la sute de kilometri depărtare de brazda câmpului, e ușor să faci glumițe pe internet, mai ales când ești convins că agricultori sunt cei care aranjează produsele agricole în rafturile super-market-ului de l colț. E mai greu să râzi atunci când îți petreci toată ziua pe câmp, muncind din greu, pentru a vedea că munca ta este tratată cu dispreț și nepăsare.

Ministrul Daea este un exemplu cât se poate de elocvent pentru motivul principal care a făcut PSD să accepte participarea la guvernare într-un moment dificil pentru România: pentru că românii aveau nevoie, mai mult ca oricând, de o reprezentare guvernamentală care să le rezolve cât mai multe dintre problemele stringente.

Iar ministrul Agriculturii desemnat de către Partidul Social Democrat exact asta a fpcut de fiecare dată când a fost nevoie, fără a se teme că se pune rău cu cineva. 

Atunci când Comisia Europeană a greșit față de fermierii români, Petre Daea a reacționat prompt, atrăgând atenția asupra erorii și a nedreptății. N-a fost nici o reacție îndreptată împotriva UE, nici o reacție demagogică, ci, pur și simplu, un gest de normalitate și un apel justificat la respectarea principiilor fundamentale ale Uniunii.

Faptul că domnul ministru a avut dreptate a fost întărit și de reacția de o neobișnuită promptitudine a președintelui Iohannis, dar și de replierea doamnei Ursula von der Leyen, care a recunoscut eroarea Comisiei Europene.

Acum , agricultorii români afectați de prezența masivă pe piață a cerealelor ieftine, neconforme cu normele UE, vor primi mai mulți bani de le Uniune, iar asta se va întâmpla mai ales datorită poziției ferme a ministrului Agriculturii. Desigur, banii nu nu pot fi niciodată suficienți, dar măcar cineva s-a luptat, de data asta, pentru drepturile celor pe care-i reprezintă, cu succes.

În ultima vreme, când sunt întrebată de diverși „strategi” politici de ocazie de ce ne-am asumat guvernarea în momente atât de grele, în loc să-i lăsăm pe alții să-și rupă gâtul, iar noi să punctăm electoral, le răspund arătându-le lucrurile bune pe care le-am putut face pentru români și, de multe ori, îl dau exemplu pe ministrul agriculturii, căci „Și d-aea suntem la guvernare!”.