Dobrogea este o zonă plină de vestigii istorice, multe dintre ele nici măcar pe deplin explorate, altele, din păcate, tratate cu mult mai puțin respect decât merită.

Îngemănarea dintre Dunăre și Marea Neagră a făcut ca Regiunea în care trăim astăzi să fie, încă din cele mai vechi timpuri, o atracție irezistibilă pentru civilizațiile aflate, în diverse perioade ale istoriei, în expansiune. Fie că vorbim despre exploratori și comercianți, precum grecii, genovezii sau. venețienii, fie că vorbim despre. cuceritori precum romanii sau otomanii, tuturor le găsim urmele și moștenirea pe pământul Dobrogei.

Prezentul ne este, de cele mai multe ori, ocupat cu altceva decât cercetarea și valorificarea istoriei, căci ni se pare că noi suntem singurii care contează, singurii care merită atenție și respect.

Nu este mereu așa, mai ales că avem multe de învățat din istorie, iar trecutul, dacă l-am cunoaște cât mai bine, ne-ar putea spune cum să ne organizăm mai ușor contemporaneitatea. Acestea sun motivele principale pentru care istoria este o știință foarte apreciată în lumea civilizată și pentru care vestigiile trecutului sunt cercetate, studiate cu atenție, stoarse de informații și puse în valoare.

Tocmai de aceea, m-am bucurat să pot fi printre inițiatorii unei legi care să poată ajuta la restaurarea și punerea în valoare a mai multor cetăți și vestigii din zona Dobrogei.

Până mai zilele trecute, siturile istorice aflate în zone strict protejate ale Rezervației Biosferei Delta Dunării. Este și cazul cetății Histria, care nu doar că se afla într-o arie strict protejată, dar era și nominalizată expres în lege ca zonă în care nu se pot face intervenții de valorificare istorică. Din păcate, aceste prevederi au împiedicat multe proiecte necesare  de cercetare, restaurare și punere în valoare a sitului arheologic. Imposibilitatea obținerii avizului de mediu a fost principala cauză care a împiedicat obținerea unei finanțări europene pentru restaurarea cetății Histria.

Fiind vorba despre cel mai vechi oraș de pe teritoriul actual îl României, acest sit arheologic este unul de o foarte mare importanță atât pentru istorici, cât și pentru cetățenii obișnuiți ai României. Având la îndemână o asemenea mărturie puternică a trecutului, făcând-o accesibilă și permițându-le cât mai multor români să-și cunoască trecutul într-un mod atractiv și interesant, putem afla cum și ce au făcut grecii, romanii sau bizantinii ca să ajungă la măreția la care visează să ajungă și contemporanii noștri.

Prin modificarea legislativă pe care am inițiat-o și promovat-o alături de colegii mei, Histria va putea, de acum încolo, să beneficieze de lucrările necesare pentru restaurare și punerea în valoare, fără ca acestea să se mai afla în conflict legal cu protejarea mediului. A contat foarte mult că am avut și sprijinul și ne-am bucurat de colaborarea deplină a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. Domnul guvernator Marinov nu doar că ne-a fost alături în întregul proces, dar domnia sa a fost cel care ne-a semnalat situația și s-a zbătut pentru a găsi împreună o soluționare legală a acesteia. Nu doar Histria va fi în beneficia de această modificare legislativă, ci multe alte cetăți și situri aflate în Dobrogea, în zona de protecție a RBDD.

Mă bucur că am putut fi parte la acest proces care ne va permite, tuturor, să ne cunoaștem mai bine trecutul, căci dacă ne ignorăm trecutul, istoria, nu facem decât să ne neglijăm prezentul și viitorul.