Grindul Chituc, cu o lungime de aproximativ 27 de kilometri, se întinde de la Capul Midia până la Gura Portiței și separă complexul lagunar Razelm-Sinoe de apele Mării Negre. Grindul Chituc este rezervație naturală de interesa național din 1961 și are statut de arie protejată în cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Aici se găsesc plajele sălbatice Corbu, Vadu și Gura Portiței.
Incendii distrugătoare în zonele ocupate de turiști
Dacă în zona localității Corbu a fost preluat modelul de dezvoltare distrugător de la Vama Veche și există mici speranțe să se mai poată face ceva, plaja de la Vadu încă mai are șanse să scape, în ciuda faptului că în fiecare acolo campează ilegal mii de turiști în fiecare week-end de vară.
În zonă își au habitatul mai multe specii de păsări, de la berze la specii pe cale de dispariție, iar ariile lor de cuibărit sunt din ce în ce mai afectat de către intervenția omului.
În ultimii ani au avut loca mai multe incendii de vegetație, chiar în zonele unde vin turiștii, focul distrugând, de fiecare dată, zeci de hectare și cuiburi ale păsărilor ce-și au habitatul aici. În 2015 un incendiu a distrus inclusiv cherhanaua Vadu Pescarilor, care se extinsese cu mult peste suprafața autorizată.
În anul următor a fost distrusă o altă construcție ilegală, amplasată chiar pe plajă. Ultimul incendiu de amploare a avut loc în 2020 și nu a fost stins decât după 18 ore.
Un drum nou, printre cuiburi
Mulți dintre iubitorii de păsări și cercetătorii în domeniu averizează de multă vreme că activitatea umană tot mai susținută în zonă afectează din ce în ce mai mult viața păsărilor și a altor animale (aici puteți vedea fotografii ale unora dintre speciile ornitologice din zonă, fotografii realizate de către Mircea Berzegheanu în 2011).
Deși gravă, situația nu este fără ieșire, iar speciile de păsări din acea parte a Rezervației Delta Dunării mai pot fi protejate.
Sau mai puteau fi.
În lunile de sfârșit ale lui 2021, vechiul drum printre tufișuri care ducea la Periboina a fost „modernizat” de către o firmă care execută lucrări de reabilitare la stăvilarele Edighiol și Periboina. Dintr-un drum plin de șleauri și gropi, pe care încăpea cu greu o mașină mai mare, s-a ajuns la un drum lat, nivelat cu. utilaje grele, a cărui lățime cuprinde două automobile unul lângă altul.
„Autostrada” apărută din senin în mijlocul rezervației pleacă de la vechiul drum de beton care deservea uzina de metale rare din Vadu și merge, cale de 25 de kilometri, până la Periboina.
Distrugem rezervația ca să protejăm litoralul Mării Negre
Firma Daf Tans 2000 Srl, din Constanța, este un subcontractor al companiei austriece Strabag, care a câștigat contractul pentru lucrările din carul proiectului „Reducerea eroziunii costiere faza 2 (2014-2020), lot 1: Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona stăvilarelor Edighiol și Periboina”. Valoarea întregului proiect este de aproximativ 800 de milioane de euro și include și celebrele lărgiri ale plajelor din mamaia și alte stațiuni litorale. Pentru reabilitarea stăvilarelor Edighiol și Periboina, Strabag încasează aproximativ 15 milioane de euro.
Proiectul de reabilitare a stăvilarelor deține mai multe avize de mediu, din diverse faze, printre care și avizul nr.91 din 12.09.2017 „prin care este interzis accesul utilajelor si transportul materialelor de construcție pe uscat, prin zona strict protejată Grindul Chituc, ce se suprapune cu situl de importanță comunitară ROSCI0065 Delta Dunării și aria de protecție avifaunistică ROSPA0031 Delta Dunării si Complexul Razim-Sinoe, în vederea reducerii impactului asupra speciilor și habitatelor de importanță comunitară; se a respecta ca soluție pentru acces transportul pe apă și nu pe uscat”, în conformitate cu permisul 87 din 02.04.2021 pentru desfășurarea activității, emis de ARBDD firmei Daf Trans 2000 SRL.
Așadar, lucrurile erau cât se poate de clare: firma respectivă trebuie să-și transport toate utilajele și materialele de construcție pe cale navală.
Dar aceasta este o acțiune mult mai costistoare, așa că Daf Trans 2000 SRL pur și simplu a băgat buldozerele în rezervație și și-a făcut drum cu forța.
Acum, păsările ale căror habitate au fost afectate de lucrări se plimbă pe drum, în calea utilajelor grele care cară materiale înspre șantier.
Distrugerea rezervației a „costat” doar 60.000 de lei
Probabil că firma constănțeană și-a făcut bine calculele și a ajuns la concluzia că este mult mai ieftin să ducă utilajele pe acolo, nu pe mare, asumându-și și o eventuală amendă. Amendă pe care a și primit-o (la valoarea maximă, de 60.000 de lei), de la Garda de Mediu.
ARBDD ar fi putut să amendeze de asemeni Daf Trans 2000 SRL, având legislație în acest domeniu, dar nu a făcut-o. Este drept, amenzile actuale pe care le poate ARBDD sunt mici, neactualizate de peste un deceniu, acum așteptându-se majorarea lor printr-o hotărâre de guvern.
Astfel, ARBDD ar fi putut amenda Daf Trans 2000 SRL pentru următoarele contravenții:
• executarea lucrărilor de amenajare și construcție cu încălcarea reglementărilor din actele emise de ARBDD (între 4.200 și 12.500 de lei);
• deteriorarea malurilor naturale sau amenajate, a a terenurilor și a vegetației (între 4.200 și 12.500 de lei);
• pătrunderea utilajelor în locurile de cuibărit, distrugerea cuburilor sau a locurilor de cuibărit (între 50 și 150 de lei);
• intrarea mijloacelor de transport neautorizate în zone strict protejate (între 50 și 100 de lei);
• accesul și circulația mijloacelor de transport în rezervației cu încălcarea reglementărilor ARBDD (între 320 și 1.000 de lei);
• producerea de zgomote intense în apropierea zonelor de cuibărit (între 170 și 500 de lei).
Dacă ARBDD ar fi aplicat amenzile minime, valorea acestora ar fi fost de 8.990 de lei, iar firma ar fi scăpat cu jumătate din valoare, dacă ar fi plătit în 48 de ore.
Valoarea maximă a amenzilor ar fi putut fi de 26.750 de lei. Dacă am lua în calcul noile valori ale amenzilor, care nu sunt încă în vigoare, Daf Trans 2000 SRL ar putea fi amendată de către ARBDD cu sume între 135.000 de lei și 265.000 de lei.