La cinci minute de Piața Civică, unde-și are sediul Primăria Tulcea, se găsește suburbia Tudor Vladimirescu. Câteva case, răsfirate pe o suprafață destul de generoasă, în jur de 300 de locuitori. Persoanele mai comode, care au nevoie de mașina de serviciu pentru a se deplasa de la birou la apartamentul închiriat, cale de 500 de pași, nu sunt obligate să meargă pe jos. Se pot urca în aceeași mașină de serviciu și se pot deplasa până pe strada Gării, unde, acum, grație noului regulament al parcărilor, pot parca gratuit în timpul zilei. Dacă găsesc loc, desigur. De acolo, mai fac niște pași, mici pentru om, dar mari pentru administrație, și ajung la nava Civitas, care îi va transporta direct în suburbie, fără alte opriri. Primarul Ștefan Ilie, de exemplu, s-ar putea să n-aibă nevoie de nava Civitas. În campania electorală promitea atâtea minuni încât n-ar fi de mirare să fie convins, el însuși, că poate merge pe apă.

Dar nu contează cum ar ajunge primarul în Tudor Vladimirescu. Important ar fi să o facă. Ultimul primar în exercițiu care a trecut Dunărea ca să vadă ce mai fac supușii de peste apă a fost Constantin Hogea, în 2020, când mânat de pre-campania electorală, a deturnat niște ajutoare de pandemie primite de către DAPS Tulcea și a mers să împartă iaurturi locuitorilor din suburbie. 

De atunci, nu cred ca suburbia Tudor Vladimirescu să mai fi preocupat pe cineva aflat în scaunul de primar al Tulcei. În definitiv, câte voturi vin de acolo? 100, 150? Ici măcar nu există secție de votare în suburbie, locuitorii fiind arondați secției de votare de la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Dar, oare, ce ar putea să viziteze un primar în Tudor Vladimirescu? Nu există nici parc al personalităților, nici galerie UAP, nici bazin didactic de înot, nimic-nimic. Nici măcar un restaurant mai acătării sau vreun pub nu s-au învrednicit ăia să facă acolo. Și, atunci, de ce s-ar duce Ștefan Ilie în Tudor Vladimirescu? Cu ar putea fi el momit să viziteze și această parte a municipiului Tulcea?

O administrație cu viziune ar realiza că Tudor Vladimirescu are un uriaș potențial de dezvoltare. Că, fiind atât de aproape de centrul municipiului, ar putea deveni un punct real de atracție pentru turiști și nu numai.

Cu înlesnirile adecvate și cu investiții deloc exorbitante, Tudor Vladimirescu se poate dezvolta rapid în trei direcții, toate turistice: locuri de cazare departe de betoanele orașului, alimentație publică și locuri de distracție. Departe de blocurile pline de vecini obosiți, care vor ca programul restaurantelor și teraselor să se încheie la ora 24.00, Tudor Vladimirescu ar putea oferi ceea ce orașul nu vrea, deși se visează turistic. Inclusiv un program prelungit pentru cei care, mai ales în lunile de vară, nu vor să fie alungați în case la miez de noapte.

Nu e singura opțiune pentru Tudor Vladimirescu. Fosta plajă de pe acel mal al Dunării s-a transformat în tarla nevizitabilă, dar ar putea fi revitalizată cu ușurință și fără investiții exorbitante. Iar locuri pe care se pot construi pensiuni sunt din abundență. Nici un ștrand public n-ar fi o ideea rea, mai ales că Tulcei îi lipsește așa ceva, iar posibilitățile sunt nenumărate.

Doar că pentru a putea avea o viziune legată de dezvoltarea acestui loc, n-ar strica, mai înainte, o vizită în acest loc. O vizită la cel mai înalt nivel, acela al onorabilului domn primar. Nu garantează nimeni că va fi primit cu covorul roșu, pentru că nu prea are nimeni pe ce să-l întindă. E mult praf pe străzile neasfaltate din Tudor Vladimirescu, iar când nu e praf e noroi, pentru că a plouat. Măcar nu se sparg țevile de apă și canalizare. Poate pentru că nu prea există?

La doar cinci minute de sediul Primăriei, la o azvârlitură de băț de terasa unde-și bea primarul berea în zilele caniculare de vară, atât de aproape de centru și, totuși. Atât de departe de ce ar trebui să fie un cartier al unui municipiu, așteaptă, mereu ignorată de către edili, suburbia Tudor Vladimirescu. În loc să se dezvolte, în loc să devină spațiul acela atât de necesar extinderii turistice a orașului, Tudor Vladimirescu se îngroapă în uitarea și nepăsarea autorităților, nerpinsă în niciun buget, nebăgată în seamă atunci când se fac proiecte europene sau se cer diverse finanțări de la guvern.

Dom’ primar Ilie, dați o raită și prin suburbie! Chiar dacă acum vi se pare că acolo nu sunt voturi suficiente, mai gândiți-vă. E posibil ca peste doi ani să nu știți de unde să scoateți 50-60 de oameni care să vă aprecieze cu ștampila.