Dormi prost? Smartphone-ul tău ar putea fi motivul. Un studiu publicat în Frontiers in Psychiatry, a analizat utilizarea smartphone-ului în rândul a 1.043 de studenți cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani de la King’s College din Londra. Cercetătorii le-au cerut studenților să completeze două chestionare privind calitatea somnului și utilizarea smartphone-ului. 

Folosind un test cu 10 întrebări, care a fost dezvoltat pentru a evalua dependența de smartphone-uri la copii, aproape 40% dintre studenții s-au calificat drept „dependenți” de smartphone-uri, arată studiul. 

„Ora de utilizare a fost, de asemenea, asociată semnificativ cu dependența de smartphone-uri. Utilizarea după ora 1 a.m. a telefonului conferă un risc crescut de trei ori de dependență”, au scris autorii studiului, citați de CNN.

Dormi prost? Ce se întâmplă dacă folosești telefonul noaptea

Studenții care au raportat utilizarea frecventă a telefoanelor mobile au raportat, de asemenea, o calitate slabă a somnului, a mai constatat studiul.

Acest lucru este în concordanță cu studiile anterioare care au descoperit că utilizarea excesivă a smartphone-urilor pe timp de noapte este asociată cu probleme de adormire, durata redusă a somnului și oboseala în timpul zilei.

S-a demonstrat că utilizarea smartphone-urilor aproape de ora de culcare întârzie ritmul circadian, bioritmul normal de somn și trezire al corpului.

Regula: fără computere, tablete și telefoane cu cel puțin o oră înainte de culcare

De fapt, regula nr. 1 este „fără computere, telefoane mobile și tablete  în pat și cu cel puțin o oră înainte de culcare”, dr. Vsevolod Polotsky, care conduce cercetarea fundamentală a somnului în divizia de medicină pulmonară și de îngrijire critică. la Johns Hopkins University School of Medicine.

Explicația este că  „orice sursă de lumină cu spectru LED poate suprima și mai mult nivelul melatoninei”, a spus Polotsky.

Melatonina, secretată într-un ritm circadian zilnic de 24 de ore, este adesea denumită „hormonul somnului”, deoarece dormim mai bine în timpul nopții, când nivelurile ei ating vârful.

Nomofobia și cum să te lupți cu ea

Dependența de telefon mobil este cunoscută și sub denumirea de nomofobie, care înseamnă NO MOBIL PHOne phoBIA – un termen din secolul 21 pentru teama de a nu putea folosi telefonul mobil sau alt dispozitiv inteligent.

Dacă tu, sau o persoană dragă, se pare că aveți simptomele dependenței de dispozitive inteligente sau de internet, experții au câteva sugestii.

Programați timeout-uri.

În primul rând, închideți telefonul în anumite momente ale zilei, cum ar fi când participați la întâlniri, luați prânzul sau cina, vă jucați cu copiii și, bineînțeles, când conduceți.

Interziceți aplicațiile de pe dispozitivele mobile

Eliminați aplicațiile de rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter, de pe telefon și faceți check-in numai de pe laptop.

Treci pe scară de gri

Experții sugerează să treci în alb și negru. Culorile frumoase sunt captivante, în timp ce griul este plictisitor.

Substituturi

Încercați să înlocuiți timpul de pe dispozitivul inteligent cu activități mai sănătoase, cum ar fi meditația sau interacțiunea cu oameni reali.

Folosiți o alarmă de modă veche! 

Nu vă aduceți în pat telefonul mobil și lumina albastră dăunătoare. Folosiți o alarmă de modă veche pentru a te trezi.