22 mai 2022 e data la care comuna Tulcea Topolog își serbeză ziua. Primăria a pregătit o mega-sărbătoare, cu un concert maraton care începe la prânz și ține până seara târziu. Pe stadionul localității se vor produce, pe lângă grupul Bujorelul și ansamblul Cununița, și nume binecunoscute în muzica ușoară și populară românească.
Monica (ex-Angel), Oana Radu, Alin Oprea (Talisman), Emilia Ghinescu, dar și Ionuț și Doinița Dolănescu vor urca pe scenă de ziua comunei, unde primăria anunță că intrarea va fi liberă.
Topolog, comuna care are un muzeu …al satului
Nu doar tulcenii, ci și turiștii care vin pe șosea dinspre București spre Tulcea, via Hârșova pot repera ușor Topolog: se află pe DN 22 A, pe la jumătatea drumului dintre Hârșova și Tulcea și e o comună dichisită: asfalt și trotuare, magazine, chiar și o benzinărie.
Topolog are și stadion, dar și un ”muzeu al satului” a cărui existență i se datorează lui Ion Trofin, fost pădurar timp de patru decenii și mare iubitor al tradiţiilor. Expoziţia conține fotografii, înscrisuri și vase începând din anii 1920, dar și alte obiecte, mult mai vechi – dălţi cioplite în piatră şi dălţi de silex, cu ou de cuarţ şi cu o măciucă, armă cu care se apărau strămoşii săi.
Urme de locuire din mileniul V Î.HR.
Existența unor astfel de vestigii în zonă nu e surprinzătoare, dacă ținem cont că actualul Topolog a fost o așezare locuită de geto-daci. Cercetările arheologice și documentele istorice si cartografice atestă deopotrivă popularea teritoriului comunei Topolog din cele mai îndepărtate timpuri, dar și continuitatea populației autohtone.
În aproape toate localitățile componente ale comunei s-au făcut descoperiri care indică o locuire neîntreruptă, încă din mileniul V înainte de Hristos. Există și un Tumul, la aproximativ 3 kilometri sud-vest de Topolog, la sud de DN 22A.
Venirea tătarilor în localitatea plopilor albi
Numele de TOPOLOG este de origine slavă. Topol(a) desemnează o specie de plop, Populus alba. Există indicii că ar fi existat nenumărați plopi albi în pădurile virgine care domneau odinioară în aceste locuri
Momentul exact al înființării satului nu poate fi stabilit, dar a fost fondat de români. Cucerirea de
către turci a Dobrogei în urma campanilor din 1418-1420 și 1484 si completa ei integrare administrativă a încurajat colonizarea cu populația turcă, mai ales nord-pontică – tătari.
În cadrul acestui proces, se stabilesc și în zona Topolog grupuri de tătari, care înfințează așezări. Un asèmenea grup se stabilește în partea de nord a satului actual.
Topol-Ava și Topol-Ak
La venirea lor satul românesc Topolog era întemeiat, altfel că ei își numesc așezarea TOPOLOG – TĂTAR.
Deci, la începuturi au existat două așezări: TOPOL-AVA si TOPOL-AK, adică TOPOLOG ROMÂN și TOPOLOG-TĂTAR, denumiri care apar pentru prima oară în defterul general otoman în 1573.
Numele satului apare apoi menționat, după 1738, în hărți și documente.
TOPAL-AVA poate fi tradus ,,câmpul schiop” sau, adaptat, ”sfârșitul câmpului”, de unde se poate presupune că și la acea vreme satul era încă înconjurat de pădure la venirea tătarilor.