Regulamentul parcărilor din municipiul Tulcea rămâne o sursă continuă de confuzii și un izvor de ilegalități trecute, prezente și viitoare. Asta, în ciuda faptului că a trecut prin mâna a numeroși juriști. Dintre juriștii care sunt membri ai Consiliului Local Tulcea, cei care au votat împotriva regulamentului ori s-au abținut mai scapă de prezumția de incompetență.
Dar până a discuta din nou anumite aspecte confuze din actualul regulament al parcărilor, să încercăm să lămurim ce s-a întâmplat cu vechile contracte de închiriere.
Primăria a „uitat” să notifice chiriașii
Contractele de închiriere a locurilor de parcare de reședință aveau valabilitate de un an și se reînnoiau la începutul anului, după ce chiriașul depunea o cerere în acest sens cu două luni înainte de expirarea contractului.
Administrația publică are obligația de a răspunde în scris, în termen de două luni, la orice cerere depusă de către un contribuabil, cu excepția cererilor de informații depuse conform legii 544 a Accesului la Informații Publice, caz în care obligația este de a se răspunde în 10 zile (maxim 30 dacă în primele zece zile de la depunerea legii se notifică cetățeanul că pentru a răspunde complet, autoritatea are nevoie de mai mult timp, dar fără a depăși 30 de zile).
În acest moment, birourile primăriei sunt pline de cereri pentru prelungirea contractului de parcare de reședință depuse în termenul contractual, respectiv înainte de 1 noiembrie 2021. Cereri cărora, încălcând legislația, primăria nu le-a oferit nici un răspuns, nici pozitiv, dar nici negativ, nici până în ziua de astăzi.
Consiliul Local al municipiului Tulcea a votat un nou regulament al parcărilor pe data de 29 ianuarie. Acesta, însă, urma să intre în vigoare de-abia după apariția sa în Monitorul Oficial Local. Ceea ce înseamnă, de obicei, încă 30 de zile.
În această perioadă, Primăria era obligată să-i notifice pe deținătorii vechilor contracte de închiriere că acestea sunt denunțate unilateral de către primărie „pentru motive de utilitate publică și […] reamenajare urbană aprobată de Consiliul Local”.
Nici aceste notificări nu au ajuns nici până astăzi la deținătorii vechilor contracte de închiriere. Așa cum contractele erau individuale, între cetățeni cu CNP-uri unice și Primărie, și notificările trebuiau să fie individuale, pentru fiecare deținător al unui contract în parte. Anunțuri publice lipite pe geamurile scărilor de bloc nu pot fi considerate notificări, mai ales că anunțurile cu pricina nu spuneau nimic despre încetarea contractelor existente. Informările făcute prin intermediul ziarelor, de asemeni, nu pot fi considerate notificări.
Pagubă la bugetul local
Refuzând să prelungească contractele de închiriere și să încaseze tarifele aferente parcărilor de referință, chiar și la un preț majorat la 150 de lei/an/loc, Primăria Tulcea a produs o pagubă de aproximativ 586.000 de lei bugetului local în anul 2022. Aceasta ar fi paguba dacă primăria nu va încasa nici un leu pentru parcările de reședință până la finalul anului. PAguba la zi, pentru primele 7 luni ale anului, este de 342.300 de lei. Pentru o mai bună informare a edililor tulceni, Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare pentru un prejudiciu de 3,7 ori mai mic (90.361 de lei).