Noul administrator al Rezervației Biosferei Delta Dunării, guvernatorul Teodosie Marinov, a propus ministerului mediului noi tarife pentru accesul în Rezervație al persoanelor, ambarcațiunilor și autovehiculelor, precum și mărirea cuantumului amenzilor aplicate pentru încălcarea regulilor pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

30 de lei/zi/persoană, noul tarif propus de ARBDD

Propunerile noii conduceri ale ARBDD ar duce la majorarea tarifelor de acces după cum urmează.

  • Persoane fizice: 30 de lei/zi/persoană sau 60 de lei/săptămână/persoană sau 200 de lei/an/persoană.
  • Ambarcațiuni, în funcție de puterea motorului. Până la 25 CP: 50 de lei/săptămână sau 100 de lei/12 luni; între 25 CP și 75 CP: 100 de lei/săptămână sau 300 de lei/12 luni; între 75 CP și 200 CP: 500 de lei/săptămână sau 1.000 de lei/an; peste 200 CP: 1.500 de lei/săptămână sau 2.500 de lei/an.
  • Autovehicule: 50 de lei/zi/autovehicul sau 100 de lei/autovehicul/săptămână sau 300 de lei/an/autovehicul. Se introduce, de asemeni, o taxă pentru autorulote/rulote, în valoare de 300 de lei/săptămână.

În legătură cu Ordinul de ministru 610/2009, trebuie să spun că au fost purtate multe discuții și au fost invocate nenumărate argumente ca bază pentru stabilirea unor noi tarife. Tariful trebuie sa susțină ideea de rezervație naturală, ce necesită masuri restrictive de exploatare și are nevoie permanentă de finanțare susținută, din care o parte trebuie să vină din venituri proprii, a declarat Teodosie Marinov, guvernatorul ARBDD.

Taxele de acces în rezervație sunt neschimbate din anul 2009 și sunt printre cele mai mici taxe de acest fel dintre toate rezervațiile naturale din Europa. Astfel, actualul tarif de acces în RBDD este de 5 lei/persoană/zi; 15 lei/persoană/săptămână sau 30 de lei/persoană/an. Tarifele de acces pentru ambarcațiuni sunt de 20 de lei/ambarcațiuni/sejur sau de 100 de lei/ambarcațiune/an. Aceste tarife nu se aplică persoanelor fizice care au domiciliul pe teritoriul județului Tulcea, în localitățile constănțene Năvodari, Mihai Viteazu, Istria, Nuntași, Săcele, Corbu, Vadu sau în municipiul Galați.

Tarifele actuale pentru accesul autovehiculelor pe teritoriul Rezervației sunt de 10 lei/zi/autovehicul sau 100 de lei/an/autovehicul.

Amenzile vor crește și ele, chiar și de 150 de ori

De asemeni, se află în pregătire o hotărâre de guvern care prevede majorarea amenzilor aplicate pentru încălcarea regulilor pe teritoriul Rezervației.

Guvernatorul Marinov spune, în ceea ce privește amenzile:

Cuantumul amenzilor nu a mai fost modificat din anul 2002, iar nivelul acestora a rămas mult sub nivelul tuturor celorlalte sancțiuni și mai ales al celor ce privesc legislația de mediu (vezi OUG 57/2007, aplicată ariilor naturale protejate). Este absolut ridicol să ai o amendă de 35 de lei plătitibilă în 48 de ore (jumătate din minim) pentru camparea în locurile interzise!! Majoritatea contravenienților plăteau în avans pe 5 zile doar să nu mai fie deranjați de agenții și inspectorii ecologi. Mai grav, în cazul în care cineva intră în zonele de cuibărit sau distruge cuiburile de păsări, amenda actuală plătibilă în 48 de ore este de doar 17,5 lei (jumătate din minimul de 35 de lei)… Pe de altă parte, cuantumul propus în prezent corespunde celui aplicat de Garda Națională de Mediu ariilor naturale protejate la nivel național!

Într-adevăr, amenda pentru pătrunderea în zonele de cuibărit, distrugerea cuiburilor sau a zonelor de cuibărit el păsărilor din rezervație este, în acest moment, cuprinsă între 35 și 100 de lei, ceea ce înseamnă că dacă se aplică amenda minimă, contravenientul poate scăpa cu 17,5 lei dacă plătește în 48 de ore. Noile amenzi pentru astfel de fapte, propuse de către ARBDD, sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Dacă amenzile nu sunt încasate de către ARBDD, ci se duc direct la bugetul statului, taxele de acces intră în bugetul Rezervației.

Precizez că toți banii din taxele prevăzute în Ordinul de ministru 610/2009, cu modificările propuse de noi, pot fi folosiți exclusiv în scopul administrării bunurilor din domeniu public de interes national: renaturări, repopulări, igienizare, curățare, decolmatări etc., a mai spus Marinov.