În ultimii ani, foarte mulți politicieni români au început să-și asume paternitatea câtorva lucruri bune care se întâmplă mai ales în zona Deltei Dunării și a Dobrogei de nord. Pe la podul dintre județele Tulcea și Brăila s-au perindat tot felul de pseudo-ctitori, de la Sorin Grindeanu la Ludovic Orban, Mihai Tudose și până la fostul primar din Luncavița, toți susținând că au avut un rol important în luarea deciziei de construirea a podului. Podul, însă, ar fi existat în continuare doar în fază de promisiune electorală, dacă nu ar fi fost insistența unor lideri tulceni și înființarea ITI Delta Dunării. Dar ITI (mecanismul de investiții teritoriale integrate), o facilitatea europeană pentru investiții concentrate într-o anumită zonă de dezvoltare, nu a apărut din senin. Și paternitatea ITI este revendicată de mai multă lume, dar, pentru a ne apropia cât mai mult de adevăr, am stat de vorbă cu Victor Ponta, cel care era prim-ministru atunci când s-au luat aceste decizii.

„Hai să băgăm niște bani în Deltă!”

Patrick André de Hillerin: Când, mai exact, au început demersurile pentru înființarea ITI Delta Dunării?

Victor Ponta: În 2013, dacă nu greșesc, mi-au zis mie… nu mai știu, cred că Teodorovici era atunci la Fonduri Europene, da, Teodorovici. Deci în 2013 Teodorovici mi-a explicat că în următorul exercițiu, 2014 -2020, ne lasă UE să facem un ITI, dar să nu facem prea multe și să ne gândim dacă vrem neapărat o anumită zonă.

Cei care erau informați, știau ce înseamnă ITI, au început să vină cu propunerile lor. Știu că a venit Oprișan, care voia un ITI pentru Vrancea. Au venit udemeriștii care voiau un ITI pentru „Ținutul Secuiesc”, cum ar veni, pentru Harghita și Covasna. Iar eu, care aveam o slăbiciune pentru Delta Dunării, am zis „Dom’le, ce ar putea fi mai deștept decât să punem toți banii de ITI pentru Delta Dunării?”.

Am avut niște certuri atunci: cu Dragnea, cu alții, care voiau și ei. Unul voia pentru Bucovina, unul pentru altă zonă, dar am zis „Băi, toate-s frumoase, dar Delta-i una și hai să băgăm niște bani în Deltă, că nu mai există o altă zonă atât de specială”.

După ce ne-am hotărât cu Delta, ne-am dus la Corina Crețu și cu ea am reușit să punem pe picioare chestia asta.

Cine mi-a dat ideea să punem și partea de transport a fost Dan Șova, care mi-a zis „Câți bani puteți să puneți în ITI?”, „Păi uite”, zic, „aproape un miliard”. „Păi”, zice, „fiți deștepți. Că nu puteți să băgați numai în canale și pelicani un miliard. Puneți și căile de acces către Deltă, că nu ai cum să ajungi în Deltă… Și în felul ăsta poți să finanțezi și podul, și șoselele…”. Eu voiam să finanțez și Constanța – Tulcea tot prin ITI.

Deci așa a fost povestea, bazată pe slăbiciunea mea pentru Deltă și pentru Tulcea.

PAH: Din câte știu eu, în toată documentația cerută de UE pentru acceptarea înființării unui ITI trebuie să existe și o strategie de dezvoltare a zonei. Exista o strategie de dezvoltare a Deltei, făcută cu Banca Mondială în câțiva ani. Alții aveau, sau de-abia urma să se apuce să facă?

VP: Erau zone care voiau să facă. Dar atunci m-am certat cu toți și  am zis „Bă, nu mă convingeți, lăsați-mă-n pace, că-n fiecare an mergeți cu mine acolo, în Deltă…”. Știi că făceam noi, din 2010, de când am ajuns președinte PSD, am inventat (acum s-a renunțat, din păcate) retragerea aia în Deltă. După care faimoasa pace din Deltă cu USL-ul, în 2012… Deci m-am certat cu toți, am zis „nu mă convingeți…”, iar aici Teodorovici a fost clar de partea mea și, dacă nu mă înșel, a și candidat după aia la Tulcea, nu?

PAH: Da, la Senat…

VP: Așa, da. El m-a sprijinit și Corina a reușit să promoveze chestia asta. Acum știi cum e: „succesul are mulți părinți și eșecul e orfan”. Acum sunt mulți care se plimbă pe la pod, pe la… Dar așa a fost povestea, nu are rost să o rescriem, deși în România istoria întotdeauna se rescrie, știi foarte bine.

„N-am casă în Deltă, dar am prieteni!”

PAH: Slăbiciunea ta pentru Deltă este atât de mare, încât la un moment dat se zvonea că ai o casă la Dunavăț…

VP: (râde) Să mi-o dați, dacă o găsiți. De-acuma pot să vin, să fac acte pe ea… sunt persoană privată…

PAH: Eu am căutat-o, în perioada aia, dar n-am găsit-o.

VP: Păcat. Păcat, pentru că ai fi fost primul meu invitat acolo. 

Dar nu, n-am și nici n-am avut. Mi-ar fi plăcut ideea, dar știi cum, sunt prea comod. Să ai o casă înseamnă să te ocupi, să stai acolo. Ori eu n-ajung suficient de des în Deltă, iar când ajung încă mai am prieteni care mi-au fost prieteni și înainte să ajung prim-ministru, mi-au rămas prieteni după ce n-am mai fost prim-ministru, așa încât mi-e mai comod să stau la ei.

„Practic, Teodorescu m-a bătut la cap”

PAH: Cu podul, o eternă promisiune de niște zeci de ani, cum a fost?

VP: Exact cum am zis a fost. Șova a venit cu ideea să punem și partea de transport să poată fi finanțată prin ITI, să spunem că dezvoltarea Deltei ține și de faptul că poți să ajungi acolo. Teodorovici cu Șova s-au dus la Corina și au spus „Dom’le, ITI înseamnă și transport, înseamnă și proiecte mari…”.
După care, în 2015 cred că au început documentele pentru pod, partea efectivă de proiectare, de pornire a licitației, iar de finalizat, de semnat, contractul l-a semnat Tudose, așa e. Eu, spre deosebire de le, n-am memorie selectivă, țin minte și lucrurile bune, și lucrurile rele. El are memorie selectivă.

PAH: Care a fost rolul administrației locale în toată povestea asta?

VP:  Foarte mare.

Uite, Iubirea mea așa mare de Deltă a început în 2010. Că nu sunt unul dintre cei care mergea de 100 de ani în Deltă și… În 2010 cred că am fost prima dată să stau un pic mai mult.

Atunci m-am întâlnit cu deputatul – că era deputat atunci – Horia Teodorescu, m-am întâlnit cu primarul de atunci, cu Hogea, și de atunci am avut ceva, să facem ceva, că uite, am descoperit și eu ce-nseamnă Delta și ce-nseamnă Tulcea. Mie nu-mi place doar Delta. Îmi place Jurilovca, îmi place cam toată zona, mi se pare extraordinară.

Practic, Teodorescu e cel care m-a bătut la cap, plus încă o persoană. Tu îl știi pe (cenzurat, n.n.), nu cred că vrea să fie cunoscut, să vorbesc eu despre el, dar cred că el a fost principala mea sursă și de îndrăgostit de Deltă, dar și de informații.

După aia, din 2012, Tulcea și Alba au fost județele din care guvernul Ponta – mai mult decât în Gorj, chiar, unde eram deputat – n-a primit cred, vreo solicitare la care să nu răspund pozitiv.

PAH: Faleza? Când te-ai lovit de problema transferului falezei.

VP: Păi, venind atât de des în Tulcea, am întrebat și eu de ce arată în halul ăla faleza. Și mi-au zis că „stai, să vezi, că nu e a noastră…”. M-am dus la guvern și le-am zis: „Dați-le faleza oamenilor!”. MI-a explicat ministerul Justiției de 100 de ori că nu se poate. Știu că am făcut un scandal într-o ședință de guvern, cu Robert Cazanciuc… E prietenul meu, dar era ministrul Justiției… Și-am zis că pleacă toți de la ministerul Justiției dacă nu-mi găsesc o soluție.

S-au chinuit acolo, era ceva, o rezistență de parcă le smulgeai de la ministerul Justiției o mână și un picior. Până la urmă știu că am găsit o soluție să o dăm autorităților locale și să folosească banii din ITI ca să o modernizeze.

„Anchetele cu ITI sunt o promovare a doamnei Kövesi, poate candidează în 2024”

PAH: Ai văzut materialele din ultimul an, anchetele, emisiunile de la PRO, despre ITI?

VP: Da, le-am văzut, am și vorbit. Am vorbit cu Ciolacu, am vorbit cu… Și le-am zis: „Fiți atenți, eu vă garantez că madam Kövesi are drept scop să găsească un caz pe care să-l dea drept exemplu despre câtă corupție e în România. Vedeți că îndepliniți toate condițiile cu ITI: președintele de CJ e de la PSD, deci ciuma roșie; europenilor nu cred că le-a plăcut prea mult că le-am luat banii din ITI pentru pod…”. După părerea mea este o chestie tipică prin care se promovează Kövesi pe spinarea noastră.

Eu am mai văzut operațiuni similare de săltare a lui Kövesi pe alte teme, air acum le-am zis prietenilor de la PSD să fie pregătiți, că sunt țintă. Vor fi carne de tun pentru ca doamna Kövesi să-și facă rapoarte triumfaliste. Deci anchetele cu ITI sunt încă o acțiune de promovare a doamnei Kövesi. Poate candidează în 2024…

PAH: Crezi că o să candideze doamna Kövesi în 2024?

VP: Probabil că vrea, treaba ei. Dacă vrem să-l regretăm pe Iohannis, nu văd altă variantă.

PAH: Tu mai candidezi?

VP: Eu sigur nu! Cum e bancul? „Am venit să le spun pe mine să nu se bazeze!”.

PAH: De când n-ai mai fost în Deltă?

VP: Am fost anul trecut, am câteva locuri mai speciale… Anul ăsta încă n-am ajuns, dar sigur merg. Nu las eu nici o vară fără să merg.

Sunt foarte multe locuri în România care-mi plac, dar oricărui străin cu care vorbesc și îmi spune că vine în România îi spun să meargă în Delta Dunării. Pentru că multe lucruri pe care le găsești în Transilvania, de exemplu, le au și ei, dar Deltă nu au.