După primul an al pandemiei, când nu a mai avut loc, și după ce anul trecut a fost împins la începutul toamnei, în 2022 Festivalul Păstoritului de la Sarighiol de Deal revine în perioada sa consacrată de desfășurare, luna mai.

”Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului” ediția a XIX-a, are loc în perioada 26 – 30 mai 2022, în satul Sarighiol de Deal, comuna Bidaud, Tulcea.

Festivalul Păstoritului de la Sarighiol de Deal a luat naștere în anul 2003, la inițiativa prof. ing. Dumitru Caimacan Popescu.

Tot profesorul Dumitru Caimacan Popescu este cel care, în 1978, a avut inițiativa înființării Ansamblul Aromân „Dor”, structurat în două secțiuni: cântece și dansuri aromâne și tradiții și obiceiuri aromâne. De-a lungul timpului, ansamblul Aromân „Dor” a avut o bogată activitate, luând parte la numeroase concerte și festivaluri în România, Albania, Bulgaria și Macedonia, țări în care trăiesc importante comunități de aromâni.

Una dintre vedetele incontestabile ale Festivalului Păstoritului este expoziția gastronomică, vizitatorii putând încerca gustul bucatelor specifice zonei precum și preparate tradiționale legate de obiceiul păstoritului.

De la nici o ediție de până acum nu a lipsit petrecerea câmpenească, ce are loc, de obicei, sâmbăta, unde sunt pregătite mii de sarmale și sunt sacrificați câțiva porci pentru a potoli apetitul vizitatorilor.