Luna mai, numită popular și ”Florar” este una dintre cele mai bogate luni ale anului din punct de vedere al exploziei de culoare. Ultima lună de primavară aduce, pe lângă copacii înfloriți, și o mare varietate de plante ai căror boboci se deschid sub mângâierea soarelui. TLgraf îi prezintă florile care înforesc în mai și poveștile lor.
Luna mai aduce și un eveniment specific Dobrogei: înflorirea bujorilor sălbatici, un moment care colorează dealurile și pajistile în roșu aprins și atrage sute de vizitatori din toată țara.
Dar, haideți să vedem care sunt cele mai cunoscute dintre florile lunii mai.
Lalelele. Originale din munții Pamir, au făcut celebră Olanda
Există peste 150 de specii de lalele în întreaga lume și aproximativ 3.000 de varietăți. Patria lalelelor este considerată Olanda, dar aceasta nu este nici pe departe țara de origine a acestor flori. Numele ”tulipa” vine din persană și înseamnă turban, făcând referire la forma florilor de lalea.
Zonele cele mai diversificate în ceea ce privește speciile de lalele sunt Munții Pamir, Munții Hindu Kush și stepele din Kazakhstan.
Lalelele au fost considerate, la un moment dat, un simbol al imperiului otoman. De asemenea există o legendă care le îndreptățește să aspire la titlul de simbol al iubirii: un tânăr pe nume Farhad s-a îndrăgostit de frumoasa Shirin, dar iubita lui a fost ucisă. La uzul teribilei vești, a gonit spre ea, însă s-a prăbușit pe o stâncă. În numele iubirii lor pierdute, din fiecare picătură de sânge scursă pe pământ a răsărit o lalea purpurie.
Petuniile, râurile curgătoare din America de Sud
Sunt unele dintre cele mai populare plante ale lunii mai și vin din America de Sud, în special din Argentina și Brazilia. Petuniile ”explodează” în luna mai și rămân pline de flori până la mijlocul toamnei datorită rezistenței lor. Sunt flori puțin pretențioase, iubesc căldura și se găsesc în culori extrem de variate, dar și în numeroase combinații.
Petuniile au o simbolistică aparte. Maiasii considerau ca mirosul lor alungă spiritele rele, iar în credința populară romanească, se spune că daca un loc are energii negative, le poți alunga dacă plantezi petunii. Sunt flori care emana energii pozitive și care conferă o stare bună.
La origine, petuniile se înrudesc cu roșiile, vinetele, piperul și tutunul.
Crinii, cele mai vechi flori cultivate de om
Crinul este numele popular al genului Lilium, plante cu flori erbacee care cresc din bulbi. Cele mai multe specii sunt native emisferei nordice temperate. Ele cuprind un gen de circa 110 specii din familia crinului. Atenție, toţi crinii sunt otrăvitori. Pisicile sunt cele mai afectate de seva din crini. Crinii pot provoca animalelor de companie insuficienţă renală, iar în unele cazuri, pot ucide. Crinii sunt toxici şi pentru om
Au o importanță culturală și literară în mare parte a lumii. Unele specii sunt, uneori, cultivate sau recoltate pentru bulbii comestibili.
Fiind cea mai veche floare cultivatp de om, crinul apare pe obiecte de cult și podoabe în toate perioadele evolutiei civilizatiei umane.
In Antichitate, atât la greci, cât și la romani, simboliza speranța și triumful, fiind folosit alături de trandafir și laur pentru încununarea frunților învingatorilor, dar si ca ofranda adusa zeitei frumusetii. Nu întâmplător, în secolele urmatoare − în Evul Mediu − coroana franceză și-a ales crinul ca simbol, deoarece il asocia principiului masculinitatii.
În zilele noastre, a dărui un crin este semn de respect, fiind potrivit unor evenimente mai degraba formale.
Trandafirii, simbolul iubirii, au apărut pe Pământ înaintea oamenilor
Trandafirii sunt unele dintre cele mai iubite flori din lume, fiind simbol al iubirii și pasiunii. Există peste 200 de specii de trandafiri. Trandafirul este originar din regiunile continentale și subtropicale ale emisferei nordice. Studiile făcute de geologi au arătat că trandafirii au apărut pe Pământ chiar înaintea omului. Oamenii de știință au identificat urme de petale de trandafiri pe bucăți de cărbune vechi de peste 50 de milioane de ani.
Se spune că marele înţelept Confucius avea peste 600 de cărţi despre modul de îngrijire a trandafirilor.
Trandafirul este disponibil în orice culoare, exceptând negrul. Trandafirul roşu este simbolul Angliei şi este purtat în ziua de „Sf. George”. De asemenea, trandafirul roşu este simbolul dragostei, fiind extrem de popular de Ziua Indrăgostiţilor.
Tradafirii sunt utilizaţi şi în obţinerea parfumurilor, parfumul fiind extras din glandele microscopice aflate în componenţa petalelor. Uneori, după cum toţi am observat, petalele de trandafir sunt uscate şi împachetate pentru a fi vândute şi utilizate în scop decorativ.
Trandafirii sunt utilizaţi şi în prepararea dulceţurilor, a siropurilor şi a jeleurilor. De asemenea, ei sunt folosiţi în în prepararea de reţete din flori de trandafir, pecum apa de trandafiri, care era utilizată pentru tratarea anumitor boli, în medicina populară.
Bujorii care capătă puteri nebănuite în nopțile cu lună plină
Prima consemnare a bujorilor în documente datează de acum 4.000 de ani. Bujorii sunt originari din Asia, Europa și vestul Americii de Nord.
În antichitate, bujorii erau flori dedicate exclusiv împaratilor. Floarea putea fi cultivată doar de către cei bogati. Grecii credeau în puterea magică a acestei flori. În viziunea lor, bobocii de bujori căpătau puteri nebănuite în nopțile cu lună plină, iar aceștia puteau fi utilizati în tratarea bolilor si in descântece.
În cultura chineză, bujorul se numește Floarea Împăratului și a fost declarată floare oficială.
Bujorii au capacitatea să înflorească din aceeași rădăcina chiar și 100 de ani la rând.
Floarea de bujor, cunoscută sub denumirea botanică de Paeonia romanica peregrina este cea mai veche floare din România.
Caprifoi, Mâna Maicii Domnului cu nebănuite efecte terapeutice
Caprifoiul este o plantă căţărătoare cu flori albe, extrem de parfumate, care au proprietăţi antiinflamatoare, antibacteriene şi antivirale. Se mai numește și Mâna Maicii Domnului.
Inițial caprifoiul creștea în Norvegia, Suedia, Polonia, Spania, Italia, Austria, Ungaria, Cehia, precum și în România. Asia de Vest de asemenea face parte din arealul său originar.
Chinezii au fost primii care au descoperit proprietăţile curative ale caprifoiului, pe care l-au folosit pentru a trata durerile de gât, conjunctivită, inflamatiile pielii şi ale tractului urinar.
Foarte bogat in uleiurile volatile, Caprifoiul are mai multe calitati precum: emolient, expectorant, antispasmodic, antimicrobian, diuretic, laxativ etc. Unele studii arata ca acesta are capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui, fiind benefic pentru scaderea tensiunii arteriale, pentru a tonifica inima etc.
Se mai foloseste in industia de parfumuri, dar si pentru aromoterapie in stari de depresie sau anxietate.
Iasomia, floarea potrivită pentru decorarea nunților
Iasomia este un gen de arbuști cu aproximativ 200 de specii, originar din regiunile tropicale și temperat calde are Lumii vechi. Majoritatea speciilor cresc cățărându-se pe alte plante.
Parfumul dulce al florilor de iasomie se simte mai ales seara, după zilele calde și după ploaie.
Cunoscută și sub numele de lămâiță, iasomia este considerată o plantă sacră, un arbust cu flori albe, galbene, roz și purpurii care emană un puternic parfum diafan. Floarea de iasomie simbolizează și delicatețe feminină și este prezentă în decorarea ceremoniilor pentru nuntă deoarece prevestește viitorului cuplu dragoste eternă.
Margaretele, stelele pământului
Această plantă frumoasă este originară din Europa și Africa de Nord și se găsește și în Asia Centrală. In orice caz, florile sale sunt atât de vesele încât au fost introduse în restul lumii, unde crește în pajiști și decorează grădinile calde și temperate din toate colțurile planetei.
Pare că margareta este o singură floare cu petalele sale, dar adevărul este că este alcătuită din zeci și chiar sute de flori hermafrodite în partea centrală a discului floral și flori feminine în partea exterioară.
Margaretele aparțin familiei botanice Asteraceae, la fel ca și floarea-soarelui
Se spune despre margarete că sunt stelele pământului
Macii, simboluri ale somnului, păcii sau morții
În fiecare an, în luna mai, frumoasele flori roșii de mac invadează câmpurile și se revarsă peste lanurile de grâu.
Una dintre speciile de mac, numită Papaver somniferum, produce semințe comestibile și este totodată sursa din care se produce opiul, un drog destul de răspândit. Această specie de mac a fost utilizată din antichitate ca analgezic și ca drog recreațional. Specia de mac Papaver somniferum crește în special în estul și în sudul Asiei și în Europa de Sud-Est. Se crede că originea sa se află în zona mediteraneană.
În Egiptul antic, doctorii le dădeau pacienților să mănânce semințe de mac pentru a le ușura durerea.
Semințele de maci sunt bogate în ulei, carbohidrați, calciu și proteine. Uleiul de maci este adesea folosit ca ulei de gătit, ca dressing pentru salată sau în produse precum margarina. Semințele de maci și uleiurile rezultate nu au însă efect narcotic atunci când le mâncăm: în momentul în care sunt culese, morfina dispare din semințe după 20 de zile
De-a lungul timpului, macii au fost un simbol al somnului, al păcii și al morții (al somnului deoarece opiul extras din maci este un sedativ, iar al morții din cauza culorii roșu aprins a florilor de mac). În miturile grecilor și ale romanilor, macii erau folosiți ca ofrande pentru cei morți. În unele perioade istorice, imaginea macilor a apărut pe pietrele de mormânt pentru a simboliza somnul de veci.