Gazele rusești tranzitează Tulcea înspre Galați. Tulcea, un oraș care de-abia acum, cu întârziere de peste jumătate de secol, încearcă să-și construiască o rețea de alimentare cu gaze naturale a populației, prin PNRR, are totuși, privilegiul de a vedea trecându-i pe sub nas gazele destinate altor zone ale țării.

Luni, 2 mai 2022, prin dreptul municipiului, pe Dunăre, au trecut două nave specializate în transportul Gazului Petrolier Lichefiat (GPL). Este drept, de această dată tancurile de GPL ale navelor erau goale, acestea coborând înspre Marea Neagră, dar cu doar câteva zile în urmă au parcurs traseul invers, trecând pe lângă Tulcea pline cu GPL, înspre Galați.

Gas Fidelity, sub pavilion panamez, a trecut pe lângă Tulcea, în amonte, pe 29 aprilie, transportând GPL de la terminalul din Alexandria, Egipt, către Galați.

Mai interesantă, însă, este cea de a doua navă, Premier, sub pavilion comorez.

Premier, care pe 2 mai cobora spre Sulina, a urcat pe Dunăre pe data de 30 aprilie 2022, ajungând în portul Galați la ora 11.46. ÎN Galați, Premier a descărcat GPL adus direct din portul rusesc Temriuk. Temriuk este un oraș aflat în Pensinsula Taman, iar la 4 kilometri de oraș se află portul și un important terminal GPL la Marea Azov. Plecând din Temriuk pe MArea Azov, vapoarele străbat strâmtoarea Kerci și intră în Marea Neagră.

Acesta este traseul pe care l-a parcurs și nava Premier, care a plecat din Temriuk pe 24 aprilie, pentru a ajunge, plină cu GPL rusesc, la Galați.

Nu este prima livrare de GPL rusesc făcută de Premier în România, anterioara sa călătorie fiind Temriuk – Midia. Înainte de aceasta, Premier a livrat GPL de la Temriuk în portul bulgăresc Burgas, alt port important al unei țări membre UE.

Deocamdată, Uniunea Europeană nu a impus sancțiuni asupra exportului de produse petroliere din Rusia.