Săptămâna trecută, senatul a adoptat tacit o inițiativă legislativă care ar permite ca la alegerile europarlamentare și locale să voteze toate persoanele care au împlinit 16 ani până în ziua alegerilor inclusiv.

Proiectul de lege a fost inițiat de către 7 parlamentari neafiliați (printre care și Ludovic Orban, Violeta Alexandru, Antonel Tănase sau Ionel Dancă, toți foști membri ai PNL), 2 parlamentari USR, 2 parlamentari PNL și 17 parlamentari AUR.

Goana după voturile puștilor

Inițiatorii propunerii legislative speră, desigur, ca partidele lor să obțină cât mai multe dintre voturile tinerilor care astăzi au 14-15 ani, iar în 2024 ar putea vota pentru prima dată dacă această lege ar fi adoptată și în Camera Deputaților.

Este vorba despre aproximativ 450.000-500.000 de voturi, dar acestea sunt mai degrabă o iluzie, în condițiile în care interesul pentru politică în rândul persoanelor de 14-18 ani este extrem de scăzut. De asemeni, în absența unei strategii educaționale coerente, foarte mulți tineri, dar și persoane trecute de vârsta de 18 ani nu cunosc bazele unui sistem democratic, deseori făcând confuzii grave între rolurile puterilor statului sau necunoscând atribuțiile diverselor categorii de aleși.

Dacă AUR ar reuși să cucerească acest public tânăr, folosind aceleași metode ca până acum și o strategie agresivă în care ar implica vedete cu priză la adolescenți, partidul lui George Simion ar putea spera la un. scor bun la alegerile europarlamentare, la care prezența votanților lor tradiționali ar fi mai redusă.

Guvernul a dat aviz negativ proiectului de lege

Guvernul a emis un aviz negativ în ceea ce privește acest proiect legislativ, invocând prevederile Constituției. Într-adevăr, conform legii fundamentale a României au drept de vot doar persoanele care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv. Pentru a putea modifica vârsta de vot ar trebui modificată constituția, iar acesta este un demers aproape imposibil, în condițiile în care inițiativa nu se bucură de sprijinul principalelor două partide politice.

Părerea deputatului George Șișcu

Nici un parlamentar tulcean nu apare printre inițiatorii propunerii legislative. Dar, pentru că este parlamentarul din Tulcea cu cea mai lungă carieră politică în acest moment, ne-am adresat deputatului George Șișcu, pentru a-i afla punctul de vedere asupra inițiativei ca tinerii să poată vota începând cu vârsta de 16 ani:

Ideea acordării dreptului la vot începând cu vârsta de 16 ani este vehiculată la nivel european de multă vreme, dar fără prea mult succes.

În ceea ce privește inițiativa legislativă care a a trecut tacit de Senat, guvernul României a avut un punct de vedere pertinent: Constituția prevede, în articolul 36, că au drept de vot doar persoanele care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv. Pentru a se coborî vârsta aceasta la 16 ani, ar fi nevoie de modificarea Constituției, un lucru imposibil, cred eu, până în 2024.

Am mai fost întrebat de presă despre această inițiativă, m-am mai documentat, și cred că suntem în fața unui demers cinic și populist. Există formațiuni politice care mizează pe naivitatea adolescenților pentru a obține mai multe voturi, dar ced că este un calcul greșit. Este foarte posibil ca noile generații să aibă mai mult discernământ decât cred aventurierii politici, care s-ar putea trezi loviți de bumerangul pe care încearcă să-l arunce acum.

Oricum, în lipsa modificării Constituției, această inițiativă legislativă nu are șanse să devină realitate. Iar pe noi realitatea ne interesează, nu poveștile de păcălit copiii, ne-a declarat deputatul PNL.