În ședința „de îndată” a Consiliului Local Tulcea, ce a avut loc pe data de 19 mai, a fost votată hotărârea nr. 115, prin carea Strada Viticulturii trece din domeniul public al județului Tulcea în domeniul public al municipiului Tulcea.

Strada Viticulturii a făcut parte până în 2017, din domeniul public al municipiului Tulcea. Pe 26 ianuarie 2017, prin HCL nr. 20/2017, STrada Viticulturii a trecut din domeniul public al municipiului Tulcea în domeniul public al județului Tulcea. Și așa a rămas, timp de 5 ani.

Trecerea străzii Viticulturii de la municipiu la județ s-a făcut în vederea implementării unui program de investiții din fonduri europene, prin ITI. Este vorba despre reabilitarea și modernizarea drumului Tulcea-Chilia Veche. În acest proiect de reabilitare urmau să fie prinse și străzile Viticulturii, Orizontului și Bacului, pe o lungime totală de 5,73 kilometri. Aceste străzi, reabilitate, ar fi trebuit să facă parte din noul DJ 22N, până la Chilia Veche, un drum cu o distanță totală de 82 de kilometri, reabilitate printr-un proiect de 45 de milioane de euro.

Proiect oprit de rechinii concesiunilor agricole

Pentru proiectul reabilitării drumului Tulcea-Chilia Veche nu s-a depus niciodată cererea de finanțare, pentru că au intervenit rechinii concesiunilor agricole din Delta Dunării. Traian Rece, unul dintre cei care n-a vrut în ruptul capului să renunțe la contractul de concesiune a mii de hectare, pentru care plătea o redevență ridicolă, nici măcar în momentul în care acest contract a încetat, a pornit un război personal cu Consiliul Județean. Război ce nu s-a încheiat încă.

În război cu CJ se mai află și companiile Delta Rom și Anglo Rom, care, însă și-au găsit un sprijin puternic în Consiliul Județean, în mandatul trecut, în persoana actualului deputat Michael Gudu, care era liderul consilierilor județeni ai partidului său. Michael Gudu a inițiat mai multe proiecte de hotărâri prin care cele două companii ar fi beneficiat de prelungiri ale contractelor de concesiune în situații defavorabile CJ. Dacă acele hotărâri ar fi fost aprobate la vremea acea, și Traian Rece ar fi putut pretinde aceleași condiții, contractele sale fiind identice cu cele ale Delta Rom și Anglo Rom.

Traian Rece, omul care a reușit să blocheze reabilitarea drumului Tulcea – Chilia Veche

În lupta sa oarbă cu CJ Tulcea, Traian Rece a atacat în instanță valabilitatea cărților funciare de pe parcursul întregului drum Tulcea-Chilia Veche, inclusiv a celor legate de străzile Bacului, Orizontului și Viticulturii. 

Fiindcă o cerință a UE pentru a acorda finanțarea era ca niciun teren de pe parcursul întregului drum Tulcea – Chilia Veche să nu se afle în litigiu. Cum tot drumul fusese, de fapt, atacat în instanță de către Traian Rece, proiectul în valoare de 45 de milioane de euro nu a mai putut fi depus nici până astăzi și sunt șanse minime să mai fie depus în acest exercițiu financiar, dat fiind că procesele trenează.

Unde n-a reușit Consiliul Județean, speră să reușească Primăria

Primăria Tulcea a întocmit un proiect de reabilitare a unui număr de 37 de străzi din municipiu, printre care și strada viticulturii. Proiectul este unul ambițios și, la finalul investiției, ar trebui complet reabilitați 16,253 de kilometri. Valoarea totală a acestor lucrări ar fi de 37.254.623,65 de lei (TVA inclus), iar finanțarea ar urma să vină din programul național Anghel Saligny.

Pentru a putea include și strada Viticulturii în acest proiect de reabilitare, primăria are nevoie ca strada să se afle în domeniul să public. Pentru acest lucru, însă, nu este suficient să vrea doar primăria, trebuie să vrea și consiliul Județean. Și nu numai să vrea, dar să și emită o Hotărâre prin care strada să treacă din domeniul public al județului în cel al municipiului.

Cum PNL are o majoritate (fragilă, dar majoritate) în Consiliul Județean, prin alianța cu PMP și cu Ștefana Zibileanu, fostă la PRO România, actualmente în litigiu, o astfel de hotărâre n-ar fi greu de obținut, dacă n-ar fi nevoie, fiind vorba despre decizii asupra proprietății, de votul a 2/3 din votul consilierilor județeni, cum, de altfel, și în cazul hotărârii adoptate de către consiliul local era nevoie de votul a 2/3 din numărul consilierilor locali.

În cazul în care transferul de proprietate asupra străzii Viticulturii se va realiza fără probleme, mai rămâne să vedem dacă finanțatorul intern este mai permisiv decât cel extern și acceptă în proiecte terenuri aflate în litigiu (chiar dacă litigiul este unul absurd), sau dacă, folosindu-și influența printre marii concesionari cu contracte expirate din Delta Dunării, partidul care conduce primăria nu va reuși, cumva, să obțină retragerea acțiunilor în instanță ale lui Traian Rece.