Ieri, 10 mai, s-a lansat în Tulcea un proiect urbanistic și arhitectural frubulos. Cuvânt compus din „frumos” și „fabulos”. Profesorul Nicolae Ariton, omul care știe mai multă istorie locală decât Tulcea vrea a-și aminti că are, a vorbit la această lansare și a făcut o legătură minunată între trecutul zonei respective și viitorul care, deocamdată, se arată sub forme de randări 3D.
A lipsit, însă, cu încăpățânare, prezentul.
Despre proiect, puteți afla totul în prezentarea pe care TLgraf a făcut-o în regim de live-text. Este vorba despre reconversia fostei fabrici de conserve de pește Tulco într-un spațiu urban modern, al secolului în care trăim. Un proiect 100% privat, pe un spațiu, de asemeni, 100% privat, dar deschis cu generozitate comunității locale (detalii, de asemeni, tot în transmisiunea noastră de ieri).
Prezentarea proiectului, a investiției, căci va fi o investiție, și încă una considerabilă, trebuia să înceapă la ora 12.30.
N-a început la respectiva oră, deși mulți dintre cei invitați (sau neinvitați) să participe erau prezenți cu multă vreme înainte de această oră.
Organizatorii si-au cerut scuze și au spus că lumea se poate bucura de free-bar și de aperitive, dar că prezentarea va începe la ora 13.00, ca să poată ajunge și primarul urbei, care este într-atât de cuprins de trebile cetății încât nu-și poate rupe din timpul prețios decât o vreme, de la 13.00 încolo, dar nu prea mult. Este de înțeles. Nu orice eveniment local are posibilitatea de expunere a Facebook sau a PRO TV, încât să-i dedici cam toată ziua ta de lucru. Oameni suntem, nu cere nimeni imposibilul.
Problema nu e că niște cetățeni care, împreună, în 30 de minute, pot produce suficienți bani încât din impozitele aplicate unii angajați sau subcontractori ai primăriei să-și ia salariile timp de o lună au așteptat jumătate de oră să vină primarul. Asta este doar nepoliticos, nu este o problemă majoră.
Problema este că primarul, de fapt, nici nu a mai venit.
Și nu a venit nici măcar vreun viceprimar din cei doi și nimeni din grupul de oameni care conduce, din punct de vedere executiv, primăria.
Că-i lipsit de maniere și de caracter să confirmi o invitație iar apoi să nu mai vii nu mai este un capăt de țară în acest început de secol. Manierele și caracterul nu mai par a fi obligatorii nici pentru cei crescuți la oraș. Dar să arăți atâta lipsă de interes și de respect pentru o propunere urbanistică, arhitectonică și investițională ce ar putea schimba în foarte bine fața orașului în care ai venit ca să cârmuiești este de neînțeles.
Unii spun că, la acea oră, de fapt, primarul s-ar fi aflat în drum spre casă, că mașina sa ar fi fost văzută pe acest drum, ușor grăbită. Este posibil. Dar Tulcea este un oraș mic, totuși. Oriunde ai locui în Tulcea, chiar dacă ai o urgență, într-o oră ajungi de la primărie acasă și te și întorci pentru a-ți onora programul de lucru și promisiunile. Chiar și dacă optezi pentru lucrul de acasă sau pentru kurz-arbeit, până la Muzeul de Artă, unde a avut loc prezentarea proiectului la care ai promis că vei participa, nu faci mai mult de 30 de minute.
Dacă un astfel de proiect nu merită respectul primului domn al municipiului, este îngrijorător.
Vorbim despre o investiție privată care poate schimba în bine, foarte în bine, fața cea mai vizibilă a municipiului. Dacă primarul lipsește de la prezentarea unui astfel de proiect, deși a confirmat că vine și a mai cerut și păsuire orară, înseamnă că, de fapt, așa ceva nu-l interesează.
Sau poate că, prin astfel de proiecte, unii fixează ținte prea înalte pentru acest oraș, iar primarul simte că nu poate decât să treacă pe sub ele.
Din prezentările făcute ieri am aflat că unele clădiri din complexul Tulco sunt acolo din 1963 și că ar urma să rămână pentru încă multă vreme. Primarul actual s-a mutat în Tulcea de-abia acum aproape doi ani. E istorie prea recentă ca să putem prevedea ce-i rezervă viitorul.