De 54 de ani trece drept un simbol al orașului. Pentru că Delta, primul mare hotel construit în Tulcea, a schimbat modul în care a început să se facă turism la porțile Deltei Dunării.  Când a fost inaugurat, în 1968, a devenit loc de promenadă: lumea din oraș venea să-l vadă, să-l admire de pe faleză ori să se plimbe prin grădina amenajată în fața lui. Cum arăta atunci Hotel Delta și ce s-a întâmplat cu el în peste jumătate de veac de existență?

 

Anii 60 au însemnat pentru Tulcea sfârșitul unei epoci și ”alinierea” la modelul socialist al vremii. Locul vechilor case era luat de blocuri, se contura un centru civic în spiritul vremii și, tot în ideea dezvoltării multilaterale, a apărut ideea construcției unui mare hotel în oraș.

Până atunci, turiștii aveau variante să locuiască la gazde, în oraș – model practicat de-a lungul timpului în toat localitățile cu potențial turistic, sau în diverse unități de cazare, cu număr limitat de camere, unele amenajate chiar în case istorice, naționalizate de comuniști.

Dar un hotel, un hotel adevărat, Tulcea încă n-avea.

Delta, primul mare hotel construit în Tulcea. Lucrările au durat trei ani

Locul fusese ales în așa fel încât perspectiva asupra Dunării să fie cât mai ”deschisă”. Terenul nu ridica probleme speciale constructorilor, astfel că proiectul a fost gata în 1964.

Construcția a demarat în 1965, iar lucrările au durat trei ani. Într-o imagine suprinsă de pe faleză, la începutul anului 1968, se poate vedea hotelul la care lucrările erau într-o fază finală: urmau montarea ferestrelor și amenajările interioare. În paralel, se lucra la grădina din fața hotelului – devenită acum părculețul de lângă zona popular numită ”Trei fântâni”. 

Hotelul a fost inaugurat exact în acel an, 1968 și a fost, potrivit cronicilor vremii, ”aplaudat de cetățenii orașului și de turiștii dornici să viziteze frumusețile naturale ale Deltei Dunării”.

Delta era un prim pas, stingher, în a transforma orașul nu doar într-o destinație de tranzit, ci într-una de ședere.

Omul ”crescut” în hotel a crescut, la rândul lui, hotelul    

Delta împlinește, așadar, 54 de ani. Dar se ține bine. Din două motive: a avut parte de un om căruia i-a fost drag și a avut parte și de un lifting care i-a schimbat fața, între 2006 și 2008.

Istoria lui Hristu Caraman începe în 1973, la doar 5 ani de la inaugurarea hotelului. Proaspăt absolvent al unei școli de specialitate, s-a angajat barman la Delta.

Anii au trecut și tânărul Caraman a crescut practic în hotel, parcurgând cam toate etapele.

“M-am angajat ca barman, apoi am fost șef de unitate, am avut toate celelalte funcții specifice”, își amintea Caraman într-un interviu acordat ziarului Capital în 2005.

Anul 1992 avea să marcheze pentru el intrarea efectivă în afaceri. Avea deja aproape 20 de ani de experință, știa hotelul ca pe propriile buzunare.

Hotel Delta a fost luat în locație de gestiune; Caraman a investit și a renovat hotelul, iar în 1995 a participat la privatizarea acestuia. Devine, așadar proprietarul hotelului și, 10 ani mai târziu, în 2005 are gata proiectul de extindere.

Delta primește un corp nou – a cărui construcție începe în 2006, iar inaugurarea are loc în 2008 – și o stea în plus, de la trei, la patru.

Acum Delta așteaptă – ca dealtfel toți tulcenii și turiștii – să fie gata faleza. Și să înceapă, și pentru hotel, și pentru oraș, o a doua tinerețe.