Joi, 16 februarie, a avut loc ultimul termen din procesul în care, alături de Elena Udrea sau Ioana Băsescu, este judecat și Victor Tarhon, fost președinte al CJ Tulcea în perioada 2008-2012 și vicepreședinte al CJ Tulcea din 2020.
În acest dosar, trimis de DNA în instanță în anul 2017, Victor Tarhon a fost acuzat de către DNA de luare de mită, parte din banii obținuți astfel fiind folosiți pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a lui Traian Băsescu, înainte de alegerile prezidențiale din 2009.
În prima instanță, Victor Tarhon a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare.
Ai contracte, marcă banul!
Conform procurorilor, în octombrie 2009, Elena Udrea, care se ocupa de campania electorală a candidatului Traian Băsescu, i-a solicitat lui Victor Tarhon, președintele Consiliului Județean Tulcea și șeful PDL Tulcea, să identifice societăți comerciale dispuse să achite contravaloarea unor cheltuieli efectuate în cadrul campaniei electorale.
„Elena Udrea a instigat la comiterea unei infracțiuni de corupție, în condițiile în care inculpata cunoștea că prin natura funcției inculpatul Victor Tarhon avea atribuții concrete pe care urma să le exercite în raport cu societatea de la care urmau să fie solicitate foloasele”, se arată în motivarea primei instanțe.

Conform rechizitoriului DNA, Tarhon a identificat firma Glacial Prod SRL, care în acel moment derula mai multe contracte ce erau plătite de Consiliul Județean Tulcea.
Astfel, președintele CJ Tulcea l-a invitat în biroul său pe omul de afaceri Vasile Ivan, patronul Glacial Prod SRL, firmă care avea șase contracte plătite direct sau prin intermediul Consiliului Județean. Printre aceste contracte se numără ,,Modernizarea infrastructurii de acces către zona turistică Murighiol – Uzlina – Dunavăț”, cu o valoare de 50 milioane de lei, „Reabilitare DJ222, Tulcea – Sarichioi – Enisala, km. 2+530 – 40+000, valoare finanțată de 25.415.083,01 de lei sau „Modernizare DJ222A, Nifon – Luncavița, km. 16+000 – 37+545”, valoare finanțată de 11.717.594,38 de lei.
Băsescu, reales cu banii pentru drumurile din Tulcea
„Tarhon i-a comunicat (lui Vasile Ivan, patronul Glacial Prod SRL) că va trebui să încheie mai multe contracte, în valoare de aproximativ 700.000 de lei, cu societăți comerciale ai căror reprezentanți îl vor contacta ulterior. În argumentarea acestei solicitări, Tarhon i-a cerut <<să pună umărul la programul electoral>>”, arătau procurorii DNA în rechizitoriu.
Ulterior, omul de afaceri a fost contactat de patru firme implicate în campania electorală a lui Traian Băsescu și în referendumul inițiat la acea vreme de acesta: SC Everest Media SRL, SC Lomar Media SRL, SC REDQSUAD FILM SRL și SC TOTAL MEDIA SRL.
„S.C. Glacial Prod SRL a încheiat contracte fictive de consultanță și servicii de publicitate cu societățile comerciale menționate și a realizat următoarele plăți, în valoare totală de 691.029,63 de lei”, conform aceluiași rechizitoriu. Acești bani au fost folosiți pentru plata unor bunuri și servicii în campania electorală a lui Traian Băsescu.
Găsit vinovat de prima instanță, Victor Tarhon ar putea scăpa de pedeapsă
Condamnat în prima instanță la 4 ani de închisoare cu suspendare, Victor tarhon a făcut apel, ca toți ceilalți inculpați. Joi s-a judecat ultimul termen al acestui apel.
Cu excepția Ioanei Băsescu și a lui Gheorghe Nastasia, care au cerut judecătorilor achitarea, toți inculpații din dosar au cerut, prin intermediul avocaților, ca instanța să constate intervenția prescripției. Instanța a rămas în pronunțare.
Sentința în acest dosar va fi anunțată pe data de 16 martie 2023.
Victor Tarhon mai are, așadar, emoții timp de o lună.
În cazul în care judecătorii vor constata intervenția prescripției speciale su îl vor achita, actualul vicepreședinte al CJ Tulcea își va putea duce mandatul până la capăt și, de ce nu, va putea candida și în 2024, când va avea vârsta de 66 de ani, la vreo nouă funcție publică.
În cazul n care, însă, judecătorii nu vor ține cont de prescrierea faptelor și vor menține sau vor majora pedeapsa de pe fond, Victor Tarhon va fi nevoit să renunțe la funcția din Consiliul Județean, lăsându-și foștii colegi din PDL, actualmente membri ai PNL, fără un important sprijin.