La finalul săptămânii trecute Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a făcut publice proiectele din județul Tulcea care au fost aprobate pentru finanțare prin programul Anghel Saligny. În total, 1.063.371.387,19 lei vor fi alocați unităților administrativ teritoriale din județ pentru a le ajuta să se modernizeze.

Programul Anghel Saligny permite finanțări doar pentru două tipuri de investiții: apă și canalizare și drumuri și poduri. Suma alocată de la bun început județului Tulcea este exact suma atribuită proiectelor aprobate de către MDLPA, respectiv 1.063.371.387,19 de lei. Ce mai mică finanțare aprobată pentru județul Tulcea este de 2.408.968,04 de lei, iar cea mai mare este de 49.762.141,63 de lei, atribuită Consiliului Județean.

84 de proiecte aprobate din 106 depuse

MDLPA a aprobat pentru județul Tulcea 84 de proiecte din cele 106 depuse. Dintre cele 51 de unități administrativ teritoriale din județ, plus Consiliul Județean, au primit finanțare directă prin Anghel Saligny 49 de UAT-uri, plus CJ Tulcea. Comunele Ceamurlia de Jos și Grindu nu au nici un proiect aprobat pe lista celor 84 de proiecte aprobate spre finanțare de către MDLPA.

Județul Tulcea este județul cu cea mai mică populație din România, având, conform datelor oficiale de la 01.01.2021, doar 189.707 locuitori. Cu toate acestea, alocarea fondurilor din Anghel Saligny pentru județul Tulcea nu este cea mai mică dintre toate județele țării.

Acest lucru se datorează, poate, și specificului programului, care pune accent pe investițiile în sisteme de alimentare cu apă și canalizare și în reabilitarea de drumuri. 

În acest moment, conform Institutului Național de Statistică, în județul Tulcea 37,66% din populație nu este deservită de sistemul public de alimentare cu apă sau canalizare, iar drumurile județene și comunale nemodernizate totalizează o lungime de 796 de kilometri. 

Grindu va beneficia de cea mai mare investiție

În mod paradoxal, deși nu se află pe lista UAT-urilor cu programe acceptate la finanțare, comuna Grindu va benefica de cea mai mare investiție făcută în județul Tulcea din fondurile programului Anghel Saligny.

Astfel, pentru reabilitarea drumului dintre DN22E și Grindu, un drum aflat în acest moment într-o stare de degradară fără termen de comparație (cu excepția craterelor lunare, desigur), Consiliul Județean, în administrarea căruia se află drumul respectiv, va primi o finanțare de 49.762.141,63 de lei.

Drumul dintre Grindu și DN22E, starea actuală

Cel de-al doilea proiect pentru care CJ Tulcea a primit finanțare este reabilitarea podului de peste canalul 36.

Apă și canalizare de 455.730.595 de milioane de lei

În total, investițiile în modernizarea sau înființarea sistemelor de alimentare cu apă și în canalizare în localitățile din județul Tulcea se vor ridica la aproape jumătate de miliard de lei, respectiv 455.730.595 de milioane.

Localitățile în care prin programul Anghel Saligny se vor realiza lucrări la sistemele de alimentare cu apă și la canalizare sunt: Babadag, Baia, Biedaud, Beștepe, Casimcea, Ciucurova, Fântâna Mare, Dăeni, Greci, Balabancea, Horia, Jijila, Garvăn, Vișina, Maliuc, Mihai Bravu, Mihail Kogălniceanu, Plopul, Sarinasuf, Colina, Dunavățu de sus, Dunavățu de Jos, Nufăru, Ilganii de Jos, Victoria, Malcoci, Peceneaga, SarichioiSlava Cercheză, Smârdan, Somova, Sâmbăta Nouă, Făgărașu Nou și Turcoaia.

Fondurile din programul Anghel Saligny nu rezolvă toate problemele existente în localitățile din județul Tulcea, dar primarii mai au la dispoziție și fondurile din PNRR, pe care le pot cheltui investind în nevoi reale sau în fantezii precum piste de biciclete în mijlocul bălții.
Deocamdată, fondurile europene pentru exercițiul financiar 2021-2027 continuă să se lase așteptate, fiind încă negocieri în curs la Bruxelles.