Joi, 8 septembrie, în satul MIla 23 a fost prezentat public, pentru prima dată, proiectul viitorului Centru Cultural Ivan Patzaichin.

Pe locul casei în care au trăit părinții lui Ivan Patzaichin în ultima perioadă a vieții lor se va ridica, de-acum într-un an, un centru cultural ce va purta numele marelui campion și un muzeu ce-i va fi dedicat.

Dintre toate clădirile ansamblului ce va alcătui Centrul Cultural Ivan Patzaichin, muzeul se va ridica realmente cel mai sus, urmând a avea forma unui turn înalt de 4 etaje.

Tezaurul lui Ivan și bărcile care l-au însoțit în viață

La parter, în Tezaur (o cameră închisă permanent și. iluminată puternic) vor putea fi văzute medaliile, trofeele și distincțiile câștigate de Ivan Patzaichin de-a lungul vieții sale, iar fiecare etaj al turnului va ilustra ciclul vieții campionului, în strânsă corelare cu bărcile care l-au însoțit încă din copilărie, fiecare marcând o perioadă a vieții sale: lotca, canoea de simplu, canoea de dublu și canotca.

Proiectul a început să prindă contur în urmă cu trei ani, dar a durat foarte mult până au fost descâlcite toate aprobările și finanțările necesare.

Ideea a pornit la drum în urmă cu trei ani, iar proiectul va costa peste 600.000 de euro

Așa cum a povestit Ivona Potzaichin-Rusu încă din iunie, în interviul pe care ni l-a acordat, ultima aprobare pentru proiect a venit cu două zile înainte ca Ivan Patzaichin să se stingă din viață. Dar a mai existat timp pentru ca el să știe că proiectul are undă verde.

Finanțarea, care depășește 600.000 de euro, va fi asigurată prin intermediul FLAG Delta, cu finanțare POPAM, program aflat sub egida Ministerul Agriculturii.

Marea provocare va fi, acum, ca întregul ansamblu ce va constitui Centrul Cultural Ivan Patzaichin să fie finalizat în termen de un an, dar n-ar fi prima dată când Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 face minuni.