Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch este localitatea cu cel mai lung nume din Europa: are 58 de litere și este situată pe o insulă din nord-vestul Țării Galilor

Situat pe insula Anglesey din nord-vestul Țării Galilor, satul a fost cunoscut pentru prima dată de Llanfair Pwllgwyngyll, oarecum mai scurt, dar a dobândit numele mai lung ca o modalitate de a atrage turiștii care călătoreau cu trenul  în anii 1860.

Numele a fost inventat prin alăturarea numelor de Llanfairpwllgwyngyll („Biserica Sf. Maria din scobitura alunului alb”), cătunul din apropiere – Llantysilio Gogogoch („biserica Sf. Tysilio a peșterii roșii” ), și chwyrn drobwll („vârtej rapid”) dintre ele.

Numele înseamnă practic ”Biserica Sf. Maria din scobitura alunului alb lângă un vârtej rapid și Biserica Sfântului Tysilio din peştera roșie”

Turiștii vin să se fotografieze cu gara

Localnicii se referă la sat ca Llanfair, sau ca Llanfair PG (pronunțat aproximativ „Hlan-var Pee Gee”), pentru a-l deosebi de alte locuri din Țara Galilor numite „Llanfair (ceva)”. Deși sunt tastate ca 58 de caractere, sunt doar 50 de litere, deoarece în galeză ll ng și ch sunt tratate ca litere simple.

Satul este împărțit în două părți. Satul de sus are în mare parte reședințe mai vechi, în timp ce satul de jos are clădiri comerciale mai noi și gara.

Strategia din secolul al XIX-lea a dat roade, deoarece turiștii continuă să vină în numar mare la Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch în principal pentru ședințe foto lângă indicatorul supradimensionat al gării.

Atracții turistice în Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Panoul cu ineditul nume nu este singura atracție a Llanfairpwll – sau Llanfair PG, așa cum îl numesc localnicii. Gara în sine a fost restaurată pentru a arăta ca în perioada sa de glorie victoriană, iar un magazin James Pringle Weavers prezintă două locomotive cu abur construite în Țara Galilor, precum și cadouri și meșteșuguri galeze.

La periferia orașului, Columna Marchizului Anglesey are 27 de metri înălțime  și a fost construită în onoarea marchizului Henry Paget, care și-a pierdut un picior în bătălia de la Waterloo. Atât zona rurală Anglesey, cât și strâmtoarea Menai din apropiere pot fi văzute din vârful celor 115 trepte ale coloanei.

La doar câțiva pași se află parohia Sf. Maria după care Llanfair PG a fost numit parțial. 

Biserica omonimă St Tysilio, construită în secolul al XV-lea, se află pe Insula Church din strâmtoarea Menai, chiar lângă țărmul Anglesey.

Cu toate acestea, nimeni nu poate găsi astăzi peștera roșie, iar alunii albi de la St Mary’s au fost de mult înlocuiți cu stejari și ulmi.

Localitatea apare pe tabla de Monopoly

Numele complet al satului și-a făcut loc pe o tablă Monopoly în octombrie 2011.

Ediția Anglesey a jocului a fost lansată la sfârșitul anului trecut pentru a valorifica atenția recentă pe care a primit-o insulă ca urmare a faptului că Prințul William și Kate și-au făcut prima casă acolo. William este staționat la baza Royal Air Force de pe insulă, la doar 27 km nord-vest de Llanfair PG.

În timp ce creatorii de jocuri au fost tentați să folosească numele mai scurt, versiunea lungă a câștigat, chiar dacă a fost nevoie de spațiu pentru a potrivi toate literele pe pătratul standard al căii ferate.