Vacanța s-a cam terminat pentru toată lumea. Noi, parlamentarii, ne întoarcem la muncă pe 1 septembrie, copiii revin la școală doar patru zile mai târziu.
Noua sesiune parlamentară vine și cu o anunțată moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, domnul Virgil Popescu. Nu o vom vota. Nu doar pentru că suntem parte din coaliția aflată la guvernare, ci pentru că suntem parte din coaliția de guvernare și am acceptat să ne asumăm acest lucru tocmai pentru a găsi soluții în niște timpuri grele. Domnul ministru Popescu ne-a asigurat că există soluții. Și noi, alături de toți românii, le așteptăm.
Mai întâi, am avut parte de o liberalizare haotică a prețurilor energiei. În ciuda tuturor avertismentelor, am primit și atunci asigurări că totul va fi bine, iar prețurile vor scădea. Ce s-a întâmplat în realitate am văzut toți, direct pe facturi. Dacă dublarea, la început, a facturilor, înseamnă scădere, atunci da, prețurile au scăzut.
Am sperat, ca toți românii, că scăpăm de acest tip de a prezenta lucrurile, specific domnului Cîțu. Că nu mai anunțăm triumfal că economia crește în grafice, când nivelul de trai al oamenilor se prăbușește în viața de zi cu zi. Dar, deși domnul Cîțu nu mai este, modul său de a mistifica realitatea continuă să fie perpetuat, uneori.
Ne chinuim, de când am acceptat să participăm la guvernare, să ne convingem partenerii că amânările nu sunt o soluție și că trebuie să luăm măsuri ferme, care să nu-i dezavantajeze nici pe cetățeni și să nu dezavantajeze nici statul român. Compensarea facturilor la energie este doar o soluție de compromis. ea va fi aplicată în continuare, pentru ca oamenii să nu fie împovărați prea mult, dar există variante mult mai bune.
Noi propunem o reglementare a pieței energiei, în două trepte: între 1 septembrie și 31 decembrie 2020 să se aplice o compensare dintre prețul facturilor și un preț mediu al energiei, nu un preț speculativ impus de intermediari și, de la 1 ianuarie, reglementarea prețului energiei și a adaosului comercial, pe o perioadă determinată, cu actualizări periodice în funcție de costurile de producție.
Dar, pentru a putea implementa astfel de măsuri de la 1 septembrie, ar trebui să ne mișcăm toți mult mai rapid.
Nici măcar nu vi se cere mult, domnule ministru: doar să reveniți printre pământeni și să vă faceți treaba cu mai multă energie decât de obicei. În interesul românilor, dacă se poate!