Vineri, 24 iunie, după anunțul Navrom Delta SA că suspendă transportul de pasageri și marfă către localitățile din Delta Dunării din cauza datoriilor pe care Ministerul Transporturilor le-ar avea către societate, Presa a fost informată că problema, de fapt, nu există.

Ministerul a replicat prin vocea lui Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al ministerului: 

Nu sunt probleme în ceea ce priveşte plăţile pe care le facem în baza contractului. Sumele prevăzute în contract sunt achitate. Dar nu plătim sume care exced contractului. Ca atare problema este a Navrom care nu respectă contractul, a explicat Șerbănescu pentru presă.

S-a modificat schimbarea

De vineri și până astăzi, informațiile care au venit dinspre București au fost contradictorii și pe alocuri imprecise. Astfel, s-a vehiculat inclusiv informația că MTI ar fi plătit nu mai departe de lunea trecută o anumită sumă către Navrom Delta SA.

Informația s-a dovedit, în cele din urmă, a fi falsă. Luni, când s-au putut verifica actele și transferurile bancare, s-a confirmat că ultima plată de la minister către Navrom Delta a fost efectuată pe 20.04.2022, valoarea acesteia fiind de 3.500.000 de lei. Așadar, nici vorbă de vreo plată recentă.

Ministerul a făcut o plată azi

Conform reprezentanților Ministerului Transporturilor, luni, 27 iunie 2022 s-a mai efectuat o plată de 1.700.000 de lei către Navrom Delta SA. Până în acest moment informația nu a putut fi verificată și cu reprezentanții Navrom Delta.

Întrebarea care trebuie pusă, totuși, este de ce, dacă pretinde că nu are vreo datorie față de Navrom Delta SA, Ministerul a acceptat să facă o plată de 1,7 milioane de lei.

Valoarea contractului de subvenție aflat în vigoare în acest moment, începând cu finalul lunii martie 2022 și valabil pentru 12 luni, este de 21.106.000 de lei.

Reprezentanții Navrom Delta SA declarau, luni, că ministerul are de achitat peste 4,6 milioane de lei, sumă pe care MTI o contestă.

Parte din această sumă o reprezintă subvenția aferentă lunii martie. Ministerul nu dorește să plătească această sumă, pentru că în acea perioadă nu a existat un contract între cele două părți. Navrom Delta, însă, nu a întrerupt serviciul public de transport de persoane și mărfuri în luna martie, iar tergiversarea semnării contractului este pusă în seama Ministerului Transporturilor.

Dacă împărțim valoarea contractului la 12 luni, Ministerul ar fi trebuit să vireze Navrom Delta Sa, până acum, 1.758.833 de lei lunar, respectiv 7.035.332 de lei (luând în calcul și luna martie, în care Navrom Delta a prestat serviciul public de transport. 

Până vineri, ministerul achitase doar 3.500.000 de lei, iar cu suma despre care se spune că ar fi fost virată luni, 27 iunie, ajungem la doar 5.200.000 de lei.

Urmăriți TLgraf în continuare, pentru a fi la curent cu evoluția situației.

LE: Ne cerem scuze pentru informația eronată pe care am difuzat-o în spațiul public și care a fost preluată și de către alți colegi din presă. Nu, MTI nu a făcut nicio plată către Navrom Delta SA luni. Dar Ministerul Transporturilor așa a comunicat. Marți s-a dovedit că era o minciună.