După eforturi și diligențe sisifice, ce păreau să nu mai ajungă vreodată la final, în ultima zi a lunii iunie a acestui an, Consiliul Județean Tulcea a reușit să recupereze ultima bucată a Falezei Ivan Patzaichin pe care nu o avea în proprietate: digurile de apărare BH Dunăre și terenurile aferente.

Ca și în cazul lungii epopei a falezei propriu-zise, pentru transferul de proprietate de la Administrația Națională Apele Române la Consiliul Județean Tulcea a fost nevoie de o hotărâre de guvern. Măcar de data aceasta nu a mai trebuit modificată vreo lege pentru ca tulcenii să poată administra ei înșiși ceea ce li se cuvine de drept.

Acest proces îndelungat, însă, a făcut imposibilă introducerea modernizării acestei părți a falezei în proiectul finanțat din fonduri europene. De fapt, în momentul în care digul, partea superioară a Falezei, intra în proprietatea CJ Tulcea, lucrările de modernizare erau finalizate, proiectul se apropia de încheiere, iar noi toți ne pregăteam pentru inaugurarea Falezei Ivan Patzaichin.

Consiliul Județean Tulcea nu a făcut toate aceste eforturi, însă, doar pentru a-și spori zestrea de proprietăți, ci pentru a putea oferi locuitorilor municipiului și județului Tulcea o faleză și un port turistic moderne, reabilitate complet și care să atragă turiștii, nu să le întindă capcane.

Din păcate, toate tergiversările birocratice au făcut imposibilă includerea modernizării digului în proiectul modernizării Falezei, finanțat prin POIM. Și cum bugetul județean este gândit pe termen mediu, nu doar de pe un an pe altul, trebuia găsită o soluție pentru a finaliza la aceleași standarde modernizarea falezei tulcene.

De aceea, am depus un amendament la legea bugetului de stat pe anul 2024, amendament prin care am propus alocarea pentru Județul Tulcea – Consiliul Județean Tulcea a sumei de 700.000 de lei pentru realizarea investiției Amenajare pietonală, peisagistică și dotări aferente infrastructurii Portului Tulcea (dig apărare BH Dunăre și teren aferent). Suma urmează a proveni din alocării din sume din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale și este absolut necesară pentru finalizarea lucrărilor de amenajare, iar amendamentul meu a fost aprobat în parlament, alocare financiară făcând parte din noua lege a bugetului, adoptată miercuri.

Avem, în sfârșit, o faleză modernă, o lucrare inginerească solidă, făcută să bucure atât generațiile prezente, cât și pe cele viitoare.

Cum demersul meu s-a bucurat de succes, sper ca tulcenii și turiștii care ne vizitează să se bucure, la rândul lor, cât mai curând, de o faleză modernizată integral. După decenii de așteptare, o merită pe deplin.