Luni, 2 mai, nava Civitas, care aparține Societății de Transport Public și asigură transportul călătorilor înspre și dinspre suburbia Tudor Vladimirescu, a refuzat să mai funcționeze. Cauza ar fi, conform declarației directorului STP, Dan Bălan, o defecțiune a sistemului de răcire al motorului.

Până când Civitas va fi repusă în funcțiune, legătura cu suburbia Tudor Vladimirescu va fi asigurată de către nava Cobadin, un bătrân BM.

Nava Civitas dă semne de bătrânețe. A fost inutilizabilă aproape o lună

„Sper ca lucrările să nu dureze foarte mult, air în maxim două zile Civitas să revină la programul normal”, ne-a declarat Dan Bălan.

Totuși, la finalul lunii martie – prima parte a lunii aprilie, Civitas a fost inutilizabilă timp de aproape o lună, din cauza unor probleme mult mai grave la motor.

Regimul intensiv de exploatare al navei, cu 24 de traversări zilnice între cele două maluri ale Dunării, duce la o uzură rapidă a componentelor și impune revizii mai dese și mai costisitoare ale motorului.

Nava Civitas a fost achiziționată în perioada 2010 – 2011, cu fonduri europene, și a fost construită după specificațiile STP.

În acest moment, achiziția unei noi nave pentru transportul tulcenilor între municipiu și suburbia Tudor Vladimirescu este improbabilă, primăria nevând în plan așa ceva, iar STP neavând posibilitatea de a aplica pentru finanțări europene. De aceea, soluția accesibilă este o revizie generală a motorului și majorarea bugetului pentru întreținere și reparații.