Astăzi, începând cu ora 10.00, a avut loc, la Ministerul transporturilor și Infrastructurii, o întâlnire de lucru ce ar fi trebuit să pună capăt situației fără precedent din Delta Dunării, în care serviciul public de transport de persoane și mărfuri de strictă necesitate a fost întrerupt începând cu data de 27.06.2022.

La întâlnirea de lucru au participat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, reprezentanți ai Navrom Delta SA, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, și prefectul de Tulcea, Dan Alexandru Munteanu.

„Navele Navrom Delta rămân la mal!”

Din păcate, întâlnirea de astăzi a fost un eșec, din punctul de vedere al oamenilor din Deltă, care așteaptă o rezolvare rapidă a situației.

Nicolae Chichi, directorul executiv al Navrom Delta SA, a sintetizat foarte concis rezultatul discuțiilor:

Navele noastre rămân la mal. Nu am reușit să rezolvăm nimic astăzi.

Mai nuanțat a fost Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, care este acționar cu 1,023% în Navrom Delta SA (societate cu capital majoritar privat):

Astăzi, la ministerul Transporturilor, s-a încercat deblocarea situației privind serviciul de transport pe care Navrom Delta îl prestează în Delta Dunării. Au fost discutate problemele legate de eligibilitatea. sumelor pe care ministerul trebuie sa le plătească către Navrom. Au fost discuții legate și de clauzele contractuale care indică ce sume pot fi plătite. Părțile încă nu au ajuns la un punct comun pe toate pozițiile aflate în discuție. Cred că o mai mare deschidere a celor din direcția economică a ministerului în relația cu Navrom Delta ar clarifica sigur situația. Din toate aceste ambiguități nu are de suferit decât populația din Delta Dunării. Domnul ministru Grindeanu a sugerat să se facă de urgenta plățile pe sumele cu care ambele părți sunt de acord. Reprezentanții Navrom Delta au spus clar că fără plata de urgență a sumelor agreate de ambele părți, Navrom Delta SA nu are cum să reia cursele în Delta Dunării. Domnul director Chichi a spus că din partea domniei sale lucrurile ar trebui sa fie clare dacă și funcționarii ministerului Transporturilor ar avea un ritm mai bun în schimbul de informații dintre părți.

Dincolo de nuanțe și de speranțe, însă, rămâne realitatea că de două zile și pentru încă alte câteva zile transportul public de pasageri și mărfuri de strictă necesitate în Delta Dunării nu funcționează.

Ministerul Transporturilor a mințit

Ieri am publicat pe TLgraf.ro informația că ministerul Transporturilor ar fi efectuat, luni, o plată de 1.700.000 de lei către Navrom Delta SA. Așa cum am scris și în textul respectiv, informația nu a fost confirmată și de către Navrom Delta. Am pus acest fapt pe seama obișnuitelor întârzieri ale transferurilor bancare, chiar și prin Trezorerie. Și am publicat informația ca atare, convinși fiind că un minister al acestei țări nu poate minți în cazuri atât de ușor verificabile.

Dar ministerul Transporturilor exact asta a făcut: a mințit. Astăzi, la întâlnirea de la minister, toți cei prezenți au putut auzi că „plata nu s-a făcut, de fapt, pentru că mai era nevoie de niște clarificări”.

Nu este prima minciună care pleacă de la MTI, pe acest subiect. Vineri, după comunicatul Navrom Delta, mai mulți ziariști au fost informați că ministerul tocmai ce făcuse o plată la începutul săptămânii. Lucru ce s-a dovedit a fi complet neadevărat. Ultima plată făcută de către MTI către Navrom datează din 20.04.2022.

LE: Discuțiile vor continua în zilele următoare, în diverse forumule și formate. Sperăm să se ajungă la un rezultat favorabil oamenilor Deltei.