Când are loc Noaptea muzeelor la Tulcea? Ca de obicei în ultimii 27 de ani, de când a fost extinsă la nivelul întregii Europe, evenimentul are loc în cea mai apropiată sâmbătă de de data de 18 mai. În acest an, tulcenii pot vizita gratuit, până târziu în noaptea de sâîmbătă, 14 mai, patru muzee din oraș. 

Noaptea muzeelor la Tulcea: Acvariul, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă și Casa Avramide deschise până la ora 23.00

Anul acesta, Noaptea Muzeelor se desfășoară sâmbătă, 14 mai. Muzeele tulcene care participă anul acesta la Noaptea Muzeelor sunt Muzeul de Istorie și Arheologie, Centrul Muzeal Eco-Turistic ”Delta Dunării” (Acvariul) și Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean (Muzeul de Artă și Casa Avramide).

Evenimentul începe la ora 17.00 și se va desfășura până la ora 23.00, ultima intrare în oricare dintre muzee fiind permisă la ora 22.30. Intrarea este gratuită la toate muzeele, inclusiv la concertul de la Casa Avramide.

Ce se întâmplă în muzeele tulcene în Noaptea Muzeelor

Activitățile anunțate de către organizatorii Nopții Muzeelor la Tulcea sunt următoarele:

Muzeul de Istorie și Arheologie

• Vizitarea expoziției permanente care propune o incursiune în istoria nord-dobrogeană , precum și a expozițiilor temporare

• Prezentarea celor mai noi descoperiri realizate în cetățile antice și medievale din Nordul Dobrogei

• Observare pete solare, Lună și deep sky (nebuloase, roiuri de stele, stele duble etc.) împreună cu membrii Asociației Societatea Științifică „Orion” Tulcea

 

Centrul Muzeal Eco-Turistic ”Delta Dunării”

• Vizitarea expoziției permanente care prezintă elemente caracteristice patrimoniului natural existent în Rezervația Biosferei Delta Dunării și acvariul, precum și a expozițiilor temporare

 

Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean

• Vizitarea expozițiilor permanente și temporare de la Muzeul de Artă și Casa Avramide

• Concert ”Amadeus, Amadeus” la Casa Avramide realizat de către soprana Florența Nicoleta Marinescu, ca parte a unui parteneriat între Universitatea „Ovidius” din Constanța, Facultatea de Arte, Centrul de Cercetare Științifică și Creație Artistică „Euxin” și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. Interpretează studenții: Ștefan Acsinte, Cristina Constantin, Manuel Bălănică, Ionuț Orodel. Își dau concursul: Anca Săftulescu, Dana Trifan-Enache, Vasile Gherghilescu, Radu Făgărășan. Concertul se va desfășura la parterul Casei Avramide, în zona expoziției permanente.

Concertul este planificat a începe la ora 18:00.

• Atelier „Tulcea de Altădată” la Casa Avramide. Evenimentul presupune organizarea, la demisolul Casei Avramide, a unui atelier tematic ce își propune familiarizarea vizitatorilor interesați, printr-un joc de tip puzzle, cu acele spații din Tulcea veche (clădiri, străzi) care nu mai există astăzi.

Atelierul poate susține un număr de minim 200 de participanți care vor recompune puzzle-uri inspirate din lucrările de grafică ale artistului Constantin Găvenea.

Vânătoare digitală de comori

Treasure Hunt digital de Noaptea Muzeelor. Societatea Ştiinţifică „ORION”(SSO), prin membrii echipei de robotică River Wolves din Tulcea, colaborează pentru a treia oară cu ICEM în vederea desfășurării unei Căutări de comori, de data aceasta cu trasee și indicii din patrimoniul muzeelor, cu ocazia evenimentelor din Noaptea Muzeelor.

Colaborările anterioare, din iunie, respectiv septembrie 2021, au adunat peste 200 de participanți la Căutarea de comori.

Așadar, odată înscriși membrii fiecărei echipe, aceștia au avut acces prin intermediul smartphone-ului la un traseu cu indicii ce i-au purtat pe străzile tulcene și i-au ghidat în zone în care voluntarii River Wolves i-au așteptat pentru desfășurarea de diverse activități scurte, de divertisment.

Înscrierile s-au făcut la Casa Avramide, iar circuitul a început și s-a încheiat în curtea Casei. Pentru Noaptea Muzeelor însă, punctele de plecare vor fi multiple, câte unul în fiecare muzeu participant (Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea, Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării, Muzeul de Artă Tulcea și Casa Avramide).

Înscrierile se fac pe loc, la oricare dintre muzee, pe baza unei sume modice.

Sumele strânse pe parcursul acestei activități de membrii Asociației Societatea Științifică ORION vor fi direcționate către UNICEF.