Uneori este foarte dificil să răspunzi dorințelor oamenilor. Poate pentru că acestea se pot schimba cu mare repeziciune. „Vrem autostrăzi! – Nu mai vrem autostrăzi!’, „Vrem adevărul! – Nu ne mai interesează adevărul!”, „Vrem aeroport! – De ce avem aeroport?”.

Acum, ați ghicit, am să scriu despre aeroporturi. Despre Aeroportul Internațional Delta Dunării în mod special.

După o lungă perioadă de lucrări intense, după investiții consistente și absolut necesare, a fost inaugurat cel mai modern aeroport din Estul și Sud-Estul României. Un aeroport care răspunde tuturor cerințelor de securitate impuse de apartenența la spațiul Schengen aerian, un aeroport care poate primi aeronave de dimensiuni mai mari.

„Da, dar nu ne trebuie acest aeroport, nu avem ce face cu el!”.

Noi, luați individual, într-adevăr, nu prea avem ce face cu un aeroport. Dar un aeroport nu este o construcție destinată individualităților, ci comunităților.

Iar comunitatea oamenilor din județul Tulcea are mare nevoie de acest aeroport.

Un aeroport este, astăzi, un important factor în dezvoltarea unui județ. Avem drumuri bune în județul Tulcea, de când a fost dat în folosință podul dintre județele Tulcea și Brăila avem conexiuni mai bune cu restul țării, iar asta ne ajută. Suferim, însă, de lipsa conexiunilor rapide și eficiente pe distanțe lungi.

Tendința europeană este de a dezvolta transportul aerian mai ales pe distanțe lungi. Franța, de exemplu, se află în plin proces de limitare/interzicere a zborurilor comerciale pe distanțe mai mici de 500 de kilometri. Dar aeroportul din Tulcea nu se adresează vizitatorilor județului nostru care vin din Constanța, Brăila, Galați. Nici chiar celor care vin din București. Pentru toți aceștia, accesul rutier este mult mai rapid și eficient.

Cum, însă strategia turistică a județului Tulcea presupune și atragerea de turiști străini, într-un număr mult mai mare decât atragem astăzi, un aeroport internațional este mai mult decât necesar. Degeaba promovăm Delta Dunării sau Munții Măcinului și, în general, toată Dobrogea de Nord, dacă oamenii au nevoie de două zile pentru a ajunge la noi.

Turismul deltaic și nord-dobrogean are nevoie de aeroport. Afacerile viitorului, a căror dezvoltare administrația județeană o sprijină consecvent, au nevoie de aeroport. Cum au nevoie de aeroport și cetățenii județului. Eu sper că pentru a se întoarce acasă, definitiv, pentru a munci aici, nu departe de cei dragi.

Și, nu în ultimul rând, să nu uităm un aspect mai puțin vizibil, în general, marelui public: județul Tulcea este județul din România care are cea mai mare graniță cu o țară non UE aflată într-o situație de securitate deosebit de gravă. Fiind cel mai apropiat de această graniță. aeroportul internațional delta Dunării este o piesă importantă în puzzle-ul securității naționale a României.

„N-avem nevoie de aeroport în județul Tulcea!” este o afirmație a trecutului. Prezentul și viitorul acestui județ chiar au nevoie de un aeroport. Iar acum îl și au.